Книгите на Любен Петков са превеждани на над 10 езика

Книгите на Любен Петков са превеждани на над 10 езика

Романите на Любен Петков ще бъдат представени посмъртно на 1-и декември от 18.00 часа в зала "Георги Баев" на културен център "Морско казино". Бургаският писател събра приживе своето творчество - повести, разкази, пътеписи, детски истории, пиеси и романи в 6 отделни тома. Някои бяха публикувани, други - за съжаление, не. В последния - 6-и том, който излезе тези дни с помощта на Министерство на културата, Община Бургас и приятели, са събрани романите "Убийство" и "Преображение Господне".  Първият роман е на основата на действителен криминален случай, а вторият стъпва върху исторически събития. Всички те са се развили на територията на Бургас и региона.
"Всички у нас, които харесват световноизвестния роман на Труман Капоти "Хладнокръвно", трябва да бъдат наясно, че романът "Убийство" е талантлива и новаторска преработка на уроците на световноизвестната книга върху територията на българската литература...
Ако този роман-предупреждение беше разчетен както трябва още навремето, дали щеше да изпълни ролята си и на лекарство, на горчив хап срещу всепозволеността, царуваща у нас през последните десетилетия?", задава въпроси литературният критик Деян Енев.
За втория роман Анжела Димчева прибавя: "След "Българският Великден или страстите български" на Тончо Жечев, за мен "Преображение Господне" на Любен Петков е втората сериозна съвременна философско-историко-документална книга за българските националноосвободителни борби, която би трябвало да прочетем не като архивари, а като тълкуватели на послания.".
Любен Петков e български белетрист, автор на разкази, повести и романи за възрастни и деца. Роден е на 3 юни 1939 г. в село Крушевец, Бургаска област. Работил е като журналист, редактор и издател - списание "Съвременник", изд. "Български писател", директор на издателство "Отечество". Книгите му са превеждани на над 10 езика. Носител е на престижни литературни награди. Почетен гражданин на Бургас.
И както пише Деян Енев: "Моят приятел Любен Петков досега не се наслади на признание, равностойно на таланта му и на твърде значимото му творчество. Дано втората поява на романите най-сетне да пречупи тази тъжна закономерност. Ако знаехте какъв тих, светъл и твърд като кремък човек е Любен Петков и колко много ни е казал в книгите си, щяхте да разберете за какво говоря. Той вероятно не се интересува и от признанието. Но ние, българските читатели, му го дължим".
Организаторите - Община Бургас, Регионална библиотека "П. К. Яворов", издателска къща "Знаци" и агенция "Алдор", призовават близки, приятели и познати, които пазят спомени, писма, снимки, автографи и др. от писателя Любен Петков, да ги донесат на срещата и предадат на представителя на Държавен архив, за да бъде оформен личен фонд на писателя в архива.