Премиерът Борисов видя на място строителните дейности във Варна. Снимки Министерски съвет

Премиерът Борисов видя на място строителните дейности във Варна. Снимки Министерски съвет

Министър-председателят Бойко Борисов инспектира строителните работи по булeвард "Васил Левски" във Варна, който е най-големият инфраструктурен проект в града. "Ние го правим за варненци и гостите. Знам какво виждах преди година и половина. Просто исках да видя тази "елипса", има 4 м. денивелация. Ако е било лесно - щяха да го построят и комунистите. Искахме да облекчим трафика, вие сами ще го усетите", каза премиерът Борисов.

За изграждането на новото трасе от улица "Подвис" до улица "Девня" правителството отпусна 80,5 млн. лева. До момента са изградени пътни възли с кръгови кръстовища на две нива при пресичане трасето на булевард "Васил Левски" с булевард "Владислав Варненчик", "Сливница" и "Цар Освободител", както и велотрасета по локалните платна на булеварда. В обхвата на новата част са изпълнени и две локални обслужващи платна, 12 рампи за вливане и отливане в и от булеварда, 4 надлеза за пешеходци. Втората част на булевард "Васил Левски" - от улица "Подвис" до булевард "Осми приморски полк" е ремонтирана по проект с финансиране по ОПРР, на стойност 6.5 млн. лева. След завършването на булеварда в морската столица ефектът ще бъде облекчаване на движението в града, намаляване на задръстванията, извеждане на трафика извън централната градска зона, както и бърза връзка от летището към курортите.

Министър-председателят подчерта, че усилено се работи и по други инфраструктурни обекти във Варна. "Видях и стадион "Спартак" - стадионът се прави. Предложили сме вторият мост на Аспарухово - публично-частно партньорство", съобщи още премиерът Бойко Борисов във Варна.

По повод изграждането на автомагистрала "Хемус" министър-председателят Борисов коментира, че се очаква до 2024 година тя да бъде готова. "Знаете, че веднага като излязохме в опозиция Законът за предварителното отчуждаване го махнаха, за да не може да се строи. С години се чака. Поне 2 години сме загубили на "Хемус". Чак сега приключват отчужденията на Търговище. Това нарочно го направиха, аз съм убеден", каза премиерът Борисов. Той допълни още, че с изграждането на магистралата ще стимулира икономиката в тази част на страната и даде пример с реализирането на инфраструктурните проекти в Южна България – магистралите "Тракия" и "Марица". "Ще видите колко различно ще е за хората. "Тракия" и "Марица" развиха много южната част, сега няма откъде да намерят работници. Искаме да си гледаме работата и да сме по-смирени, заяви още премиерът Борисов във Варна.

На инспекцията присъстваха и министърът на финансите Владислав Горанов и кметът на Варна Иван Портних.

Галерия