Пресъздават древен обичай в село Кости

Те имат една и съща магическа насоченост - победа над болестите и злото. Чрез очистителната сила на огъня и действията на Белия кукер лошото се извежда извън селото и така се осигуряват здраве и плодородие през новата година.

 

Белият кукер може да се види само в Кости и Бродилово и в това отношение е уникален. В световната практика със заораването на Белия кукер се погребва злото. Уникална с природата, флората и фауната и най-вече с тази древна магическа обредност, която е запазена само там, е и Странджа. В двете села ритуалите Кукеровден и Пали кош са съхранени в най-древната си форма. Смята се, че в Кости са пренесени от преселниците от село Пиргополо, а в Бродилово - от село Маджура през 1913 година.

Празникът в Кости заснеха италиански студенти от Музикалната академия в Тренто. Водеше ги професор Жана Сарно - преподавател по етномузикология в академията. Интересът им бе насочен преди всичко към музиката, съпровождаща изпълнението на двата ритуала Кукеровден и Пали кош. Проф. Жана Сарно е автор на книга за нестинарството в Северна Гърция. Проучва нестинарството повече от пет години, сега подготвя книга и за българските нестинари. Екипът й видя нестинарския център в село Българи, конака и Влахов дол.