bitka2

bitka2

Превръщат Русокастрон в туристическа атракция

войската на цар Иван Александър  и армията на византийския император Андроник III Палеолог, която завършила с българска победа на 18 юли 1332 година превръща Русокастрон в притегалетел център за туристи в днешно време.

Сражението под стените на построената през VI век твръдина е важно за нашата история, защото се оказва последният военен триумф по време на Второто българско царство.

Няколко века след епичната победа, битката бе пресъздадена отново от членовете на школата "Багатур", които демонстираха бойни техники, облекла и въоръжение от епохата на прочутата битка. Освен пехотинци, на бойното поле се явиха и въоръжени конници, но не по-малка атракция за многобройните зрители бяха няколко момичета, които бяха облечени като жени – войни и като митични същества от тракийската митология.

Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров определи крепостта Русокастрон като като обект с ключово стратегическо значение за Първото и Второто българско царство. Той се ангажира да убеди министъра на финансите Симеон Дянков да отпусне средства за по сериозни проучвания на българската твърдина.

Същият ангажимент пое и областният управител Константин Гребенаров, който призна, че Русокастрон има огромен потенциал да се превърне в туристическа атракция.

След възстановката на битката между двете армии сливенският митрополит Йоаникий отслужи заупокойна молитва за загиналите в битката християни.