Веселин Пренеров (вляво) предложи сумата за съфинансиране на филми да бъде увеличена с 60 000 лева. Снимка Лина Главинова

Веселин Пренеров (вляво) предложи сумата за съфинансиране на филми да бъде увеличена с 60 000 лева. Снимка Лина Главинова

През лятото Бургас ще се превърне в снимачна площадка. Продуценти на шест филмови продукции искат да направят част от снимките си в морския град. Те входираха своите проекти в Община Бургас и ги представиха пред съветниците от Комисията по култура и читалищна дейност и представители на администрацията. За първи път в бюджета на Общината има предвидени 100 000 лева, с които ще бъдат съфинансирани филмови проекти. Парите са в перо "Филми за Бургас".

Предложенията са тук да се снимат филмите - "Голата истина за група "Жигули", "Завръщане II", "Животински бесове", както и на сериалите - "Съни бийч II", "Аз и моите жени", както и късометражния филм "Божоле".

Поради големия интерес от страна на продуцентите и добрите сценарии, председателят на Комисията по култура Веселин Пренеров входира докладна записка с предложение сумата за съфинансиране на филми да бъде увеличена с още 60 000 лева и да стане - 160 000 лева. Докладната ще бъде разгледана и гласувана на сесията на местния парламент другата седмица.

"Ще изкачаме да мине сесията и тогава ще решим кои филми ще получат средства от Общината", каза пред "Черноморие" Веселин Пренеров. По думите му съветниците от Комисията са склонни да подкрепят повече проекти. Ако това се случи, морският град ще се превърне в снимачна площадка през цялото лято. А филмите и сериалите, които ще бъдат снимани и тук ще промотират града на малкия и големия екран от пролеттта на следващата година.