Така изглежда картата на страната със средната месечна температура. Графика НИХМ

Така изглежда картата на страната със средната месечна температура. Графика НИХМ

Тази година през март се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е между 5° и 7°, по Черноморието и в Южна България - между 6° и 9°, а в планините - между минус 8° и минус 2°, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

Най-ниските температури през март ще бъдат между минус 10° и минус 5°, а най-високите - между 20° и 25°. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/кв.м, в планините - между 50 и 90 л/кв.м.

През първото десетдневие, въпреки относително по-хладното начало, средно, в Западна България температурите ще са около нормите, в Централна и Източна – около и над климатичните норми. През първата половина от десетдневието ще има валежи, от дъжд и от сняг; вероятността да се натрупва и задържа снежна покривка е малка. През втората половина от десетдневието валежите ще намалеят, температурите слабо ще се повишат.

През второто и третото десетдневия динамиката на атмосферните процеси ще се задържи повишена. Ще има чести валежи, отново ще има и дъжд, и сняг. В началото на второто и през първата половина на третото десетдневие температурите ще бъдат около и по-високи от средните. През останалата част от периода ще са близки до обичайните.