DSC_1130

DSC_1130

През май - нова схема и цена на билет в Бургас

"Бургасбус" ще бъдат предложени за гласуване от местния парламент, за да влязат в сила през юни. Това каза заместник-кметът по бюджет и финанси в община Бургас Красимир Стойчев в залата на Общинския съвет. Повод за дебатите за цената на билета в градския транспорт стана докладната записка на съветника от БСП Евгений Мосинов. Той предложи сегашната цена на билета от 1 лев да бъде намалена на 0.90 лева. Мотивите на Мосинов са, че цената на горивото е паднала драстично през годините, а цената на билета не е променяна от 2010 година. "През 2010 година, когато е взето решение цената на билета да стане 1 лев, дизеловото гориво беше 2,20 лева за литър. През 2012 година цената на горивото стигна стойности от 2,75 лева за литър. В момента тя е спаднала на 1,73 лева литъра. Докато цената растеше, не сме вдигали тази на билета. Така че поевтиняването сега е изравняване на загубите, които дружеството е имало при цена от 2,75 за литър", обясни Петко Драгнев - управител на общинския превозвач "Бургасбус" ЕООД. Според него е нецелесъобразно да бъде променяна цената на билета сега, защото ще минат поне два месеца до отпечатването на новите билети, а тогава трябва да бъде въведено и електронното таксуване в градските автобуси. "Ще стане така, че сме изхарчили едни пари неправомерно", допълни Драгнев.

Евгений Мосинов поиска да му бъде обяснено какъв е разходът на гориво за съчленените и за целите автобуси. Първите са дизелови и имат разход 50 литра дизелово гориво за 100 км. Вторите са два вида - с дизел и с метан. Тези, които са с метан, харчат 45 кг на 100 км, а дизеловите - 42 литра на 100 км.

Тези автобуси за закупени от община Бургас в рамките на проекта "Интегриран градски транспорт". Част от средствата бяха европейски, другата - пари на общината. Поради липсата на достатъчно средства ОбС даде картбланш за теглене на кредит за купуването на новите рейсове. Погасяването на този кредит започна от началото на годината. Той е в размер на 20 млн. лева. Новите автобуси бяха предоставени на общинския превозвач от страна на общината за определен срок на договора. В тях трябва да бъде монтирана и електронна система за таксуване на пътниците. Когато тя стане факт, хартиеният билет, който се използва в момента, ще излезе от употреба. Тогава ще се промени и цената за пътуване. Тя ще зависи от разстоянието, което всеки пътник ще изминава. "Цената за таксуване може да бъде от 50 стотинки до 1,10 лева. Това вие ще го решите. Срещу тази сума пътниците ще могат да пътуват и да се прехвърлят в рамките на един час, като ползват бързата линия, за да стигнат там, закъдето са тръгнали", обясни на съветниците Петко Драгнев.

"Очакваме доклада на международните консултанти. Ние ще го разгледаме и после той ще бъде гласуван в ОбС. Тогава ще е ясна и новата транспортна схема и цената на билета", допълни Красимир Стойчев.