DSC_5188

DSC_5188

Приеха новата схема и цена на билета в Бургас

46 от общо 51 съветници. Пет от тях не бяха на днешното заседание на местния парламент. Очаквано докладната записка, входирана от заместник-кмета по бюджет и финанси на Община - Бургас Красимир Стойчев, предизвика дебати. Николай Тишев от БСП направи пет предложения за изменение на текстове в докладната. И петте обаче не бяха подкрепени от мнозинството от ГЕРБ и бяха отхвърлени при гласуването. Докладната бе приета във вида, предложен от администрацията.

Водени от интереса на жителите на общината, съветниците подкрепиха новата транспортна схема и електронното таксуване, въпреки че самите те не ползват градски транспорт. Малцина са съветниците (двама или трима), които ползват обществения транспорт. Останалите пътуват с личните си автомобили или ползват таксита. Повечето от тях не са се качвали на автобус от години. Това обаче не им попречи да защитават с плам докладната и да я подкрепят, без да дадат възможност на разумни предложения, направени от опозицията, да станат факт.DSC_5218DSC_5169

Новата транспортна схема и въвеждането на електронната система за таксуване са част от проекта "Интегриран градски транспорт", който Община - Бургас изпълнява от 2007 година. В рамките на проекта бяха закупени и новите автобуси, за които Общината тегли кредит в размер на 20 000 000 лева, чието погасяване започна от началото на тази година. Ще се наложи обаче да се вземе и друг заем за закупуване на нови автобуси с капацитет за 20 души, които да пътуват по т.нар. вътрешни линии в "Меден рудник", "Възраждане" и др. На 1 млн. лева възлиза оборудването на автобусите с електронната система за таксуване. Ще бъдат монтирани и седем вендинг машини за закупуване на еднократни билети и за зареждане на електронните карти.

Еднократното пътуване с едно превозно средство ще струва 1.00 лев, ако пътувате с електронна карта при чекирането за еднократно пътуване ще ви отнемат сумата от 0.95 лева. Ако си купите билет от шофьора, ще платите сумата от 1.50 лева. Ако пътувате в часовете от 00:00 до 04:30 часа и си купите билет от водача, ще платите 2.00 лева. Пътуване за определено време при ползване на повече от едно превозно средство с електронна карта – 1.00 лев, с билет, купен от водача – 2.00 лева.

При едно пътуване с времеви билет ще се отчитат 45 минути от валидиране на превозен документ в едно превозно средство до валидиране на същия превозен документ в друго (или последното в пътуването) превозно средство.