Искаме да стартираме с високо ниво на нашите студенти, каза ректорът проф. Миткова (вляво). Снимки Лина Главинова

Искаме да стартираме с високо ниво на нашите студенти, каза ректорът проф. Миткова (вляво). Снимки Лина Главинова

Студенти, които искат да учат медицина в нашия факултет ще бъдат приемани само с успешно издържани приемни изпити по химия и биология. Прием с оценки от матурите след XII клас няма да има, каза проф. Магдалена Миткова - ректор на бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров". Тази година висшето учебно заведение ще приема за първи път 40 студенти по специалност "Медицина". Факултетът бе разкрит с решение на Народното събрание от 10-ти май тази година. На 27-ми юни той получи позитивна оценка за акредитацията на специалността.

Обучението по медицина ще се извършва само в редовна форма по учебен план, разработен на базата на единните държавни изисквания за специалността. Курсът на обучение е шест години, а завършилите получават диплома за висше образование с професионална квалификация "лекар". Цената на семестриалната такса за държавното обучение е 550 лева.

Приемните изпити са на 21-ви юли, неделя, по биология и на 28-ми юли, неделя, по химия. Максималният брой точки е 36. "Кандидат-студенти с бал от 24 точки, след издържани приемни изпити, няма да бъдат приемани. Искаме да стартираме с високо качество на студентите. На Бургас му трябва качествено здравеопазване", допълни проф. Миткова.

Във Факултета по медицина вече разполагат с преподаватели, които ще обучават бъдещите лекари. Сред тях има и доцент от бургаската УМБАЛ.  "Тепърва ще задълбочим работата си с болницата. За да бъде университетска, тя трябва да има 10% рехабилитирани специалисти. Така че нашият Факултет ще помогне за развитието и на болницата", допълни проф. Миткова. 

Сградата е напълно оборудвана, кабинетите са обзаведени. Там ще се подготвят лекари за нуждите на спешната медицинска помощ, доболничната и болничната медицинска помощ, диспансери, центрове за опазване на общественото здраве, научноизследователски институти, служби по трудова медицина.

Галерия