Приморско домакинство европейското по ориентиране Повече от 300 състезатели от 31 държави са заявили участие в престижната надпревара.

Тя ще протече в 4 дисциплини - спринт, средна, дълга дистанция и щафета. Патрон на шампионата е министърът на спорта Свилен Нейков. Министърът ще даде официално старта на състезанието заедно с областния управител на Бургас Константин Гребенаров и кметът на община Приморско Лиляна Димова на 29-ти май.

Страната ни за първи път е домакин на Европейско първенство по лятно ориентиране, след като през 1999 година ни бе поверено организирането на Световното за младежи, а през 2002 година - Световното студентско първенство, похвали се председателят на федерацията  доц. д-р Атанас Георгиев.

Родният тим е представен от 9 мъже и 6 жени, сред които блестят имената на Кирил Николов, шести в света за 2009 година, европейският и световен първенец по ски ориентиране Станимир Беломъжев, медалистът от Световното за младежи Иван Сираков, еврошампионката за девойки Антония Григорова, позната в ски бягането от зимната Олимпиада във Ванкувър.

Сред звездите на ориентирането ще видим 7-кратния световен шампион от Франция Тиери Журжу, швейцареца Даниел Хубман и руснака Андрей Храмов. Паралелно с първенството на Стария континент ще се проведат и 3 старта от вътрешния календар на БФ Ориентиране - Купа "България", Купа "Странджа" и Купа "Бегун".