Prirodonauchen_muzei

Prirodonauchen_muzei

Природонаучният в Бургас затваря за ремонт

реконструкцията, която предстои. За целта трябва да бъдат изнесени експонатите и преместени на място, където да бъдат съхранени, докато текат ремонтните дейности. Те се извършват по проект на Регионален исторически музей - Бургас, който съвместно с Община - Бургас кандидатства за финансиране по програма "Красива България". Стойността на проекта 100 000 лева.

Реконструкцията на сградата, която се намира на улица "Константин Фотинов" №2 в града, трябва да приключи до края на годината. Тя включва цялостна подмяна на покрива, възстановяване и пребоядисване на фасадата с всички декоративни елементи, изграждане на дренаж за защита на сградата от подпочвени води, подмяна на цялостната елинсталация, както и старото осветление с енергоспестяващо.

Сградата, в която се помещава днес музеят с двойното каменно стълбище, е строена през 1896 година. Тя е била предназначена за жилищните нужди на бургаския доктор Куцодимитрос. Къщата е проектирана в духа на модерния по това време неокласицизъм, което се открива в ренесансовите и барокови форми и фасадните елементи. През годините функциите й са се променяли - била е жилище, след това училище, педагогическа гимназия. Обособена е за нуждите на Природонаучния музей в началото на 80-те години на 20-и век, когато е обявена за недвижима културна ценност от местно значение - единичен архитектурен паметник.