Прожекцията е планирана за 14-ти януари

Прожекцията е планирана за 14-ти януари

Прожектират във Варна дигиталната версия на супер продукция на режисьора академик Людмил Стайков - "Хан Аспарух" на 14-ти януари 2020 година от 19.00 часа във Фестивалния комплексен център във Варна. Филмът се показва неслучайно за първи път именно във Варна, след двете закрити прожекции в Дома на киното и БАН в София. Филмът се среща с публиката в морската столица десетилетия слуд триумфа на трилогията "Хан Аспарух". Навремето шестчасовата суперпродукция получи наградата на зрителите и "Златна роза" на Варненския кинофестивал. Изцяло обновения филм, в който са съхранени оригиналните сцени, сега е с времетраене 2 часа и 20 минути. Известно е, че съкратен вариант на трилогията в миналото се появи и като холивудска продукция.

Във филма зрителите ще видят актьорите - легенди Стойко Пеев, Антоний Генов, Васил Михайлов, Аня Пенчева, Ваня Цветкова,  Йосиф Сърчаджиев, Богомил Симеонов, Джоко Росич, Петър Слабаков и др.

"Иска ми се да вярвам, че филмът „Ханът и империята“ ще впечатли и развълнува зрители от всички възрасти със забележителните актьорски превъплъщения, с грандиозните, необичайни за българското кино масови сцени и епични битки, с трагизма, саможертвата и лишенията на главния герой по пътя към заветната му цел и не на последно място - с очевидните асоциации и изводи, които поражда далечната епоха за нашето съвремие. Бях много развълнуван, че този филм направи една своеобразна връзка между поколението творци, създали оригиналната версия и новото поколение кинематографисти, които със същата всеотдайност и вълнение, вложиха цялото си сърце, в името на скъпата за всеки българин тема“, казва режисьорът на Людмил Стайков.

"Ханът и империята" е създаден  с нова драматургична  структура , нова музика, с участието на известни композитори  и  звукови ефекти, представени в сараунд среда. Изображението е дигитализирано в 4К  и отговаря на най-взискателните световни критерии за филмово разпространение. Филмът е реализиран от компанията "Доли Медия Студио".

Галерия