Стоян Коларов (вляво), Йордан Георгиев (до него) и Павел Маринов входираха докладната записка. Снимки Лина Главинова

Стоян Коларов (вляво), Йордан Георгиев (до него) и Павел Маринов входираха докладната записка. Снимки Лина Главинова

Първи пробив постигна групата на коалиция "БСП за България" в новосформирания Общински съвет на Бургас. Това стана с докладната записка за разширяване на финансовата децентрализация на общините в Бургас. Предложението е на съветниците от БСП - Стоян Коларов, Йордан Георгиев и Павел Маринов. В нея тримата предлагат на ОбС да възложи на своите представители в Националното сдружение на общините в България да предложат и отстояват НСОРБ да приеме като своя основна задача организирането и извършването на работата за постигане на разширяването на финансовата децентрализация на общините в България. Втора точка в решението е като краткосрочна цел да се обсъди възможността от следващата бюджетна година общините да разполагат средно с 20% от общия държавен бюджет, а в петгодишен период да се постигне 30% от същия.

"Навременна и изключително полезна е тази докладна записка. Повече Общински съвети да мобилизират своите представители в Националното сдружение на общините да защитават интересите. За сравнение ще ви щажа, че от 7 услуги сега общината е задължена от държавата да предоставя 36 услуги, а от следващата те ще нарастнат с още няколко без да получаваме държавни средства за това. Ще трябва ние да ги финансираме. Затова предлагам всички да подкрепите докладната записка. Още в началото на другата година ще трябва да определети трима представители в Общото събрание на НСОРБ", каза кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Стоян Коларов, по чиято идея бе входирана докладната записка, изрази надежда, че всички негови колеги ще подкрепят предложението. За докладната записка гласуваха 46 съветници.

Галерия