Проверки за тютюнопушене в 185 обществени места във Варна , детските градини, съобщават от Инспекцията.

Констатирани са нарушения в три обекта, за което са съставени 3 акта за административни нарушения. Единият е в кафе-аперитив с.Допроплодно, общ.Ветрино, за неосигурена вентилация, а в заведението се допуска тютюнопушене. С измененията в Закона за здравето, чл.56 и последвалата Наредба на Министерство на

здравеопазването от ноември 2010 година за ограничаване на тютюнопушенето в закрити обществени места и в сгради с обособени работни места, РЗИ Варна продължава извършването на текущи проверки за спазване изискванията, посочени в тези нормативни документи.

В действие е телефон в Инспекцията, 052/ 665 306, на който всеки гражданин може да подаде сигнал за тютюнопушенне в закритите обекти, по които сигнали здравните инспектори извършват проверки и при констатирани нарушения, предприемат административно-наказателни мерки.

В ход е извършването на тематична проверка във всички обекти на територията на Варненска област, за спазване разпоредбите на Закона за здравето и Наредбата за тютюнопушенето. След приключване на проверките и обобщаване на данните, резултатите ще бъдат публикувани. Наредбата дава възможност на собственици и наематели на заведения за хранене и развлечения, да вземат сами решение, дали в техния обект да се допуска тютюнопушене или да бъде "без тютюнев дим". Тези собственици на обекти, които подкрепят пълната забрана за тютюнопушенето в закрити обществени места в България, могат да заявят това на ел.адрес: [email protected] в Министерство на здравеопазването.

На територията на страната функционира телефон на Националната линия за отказване на тютюнопушенето 0700 10 323 и интернет страница www.aznepusha.bg. В РЗИ Варна може да получите консултация на тел. 052/665 306, касаеща както Наредбата за условията и реда, при които се допуска тютюнопушене в закрити обществени места и в сградите с обособени работни места, така и индивидуална информация за взелите решение на преустановят тютюнопушене.

 

 

Днес+