DSC_7286

DSC_7286

Проверяват автобуси за първия учебен ден

 съоръжения са част от мерките, които ще бъдат взети за осигуряване пътната безопасност на учениците през новата учебна година. Това стана ясно по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението ръководено от зам.-областния управител Владимир Крумов.

Началникът на сектор "Пътна полиция" Иван Ишкиев направи кратък отчет за проверките за безопасността по пътищата в областта. Според статистиката, през 2014 година в Бургаско са станали 298 тежки катастрофи, при които са загинали 35 души. Отчита се спад в броя на жертвите и ранените при катастрофи към м. август 2015 г., но въпреки това процентът на пътните произшествия остава висок. От полицията обсъждат нови мерки, с които да намалят  негативните тенденции. В същото време продължава изграждането на изкуствени неравности и поставянето на видео наблюдение на местата с повишена концентрация на пътни инциденти.

Като основен проблем за безопасността на най-малките, от комисията отчетоха неправилното паркиране около училищата от страна на родителите и високата концентрация на автомобили в началото и края на деня. Това намалява видимостта при пресичане, затруднява движението и създава предпоставки за инциденти. В тази връзка зам.-областният управител Крумов предложи да се проведе разговор с директорите на училища, които по време на родителските срещи да призоват за паркиране по начин, който да не пречи на нормалния трафик и пресичане в района на учебните заведения.

Галерия