Шефът на ДНСК Иван Несторов (с редата) прстигна за извънреден брифинг в Бургас. Снмка Фокус

Шефът на ДНСК Иван Несторов (с редата) прстигна за извънреден брифинг в Бургас. Снмка Фокус

От понеделник започва задълбочена проверка на общините Созопол и Царево относно издадените документи за строеж в района на къмпингите "Арапя", "Градина" и "Алепу". Това каза началникът на Дирекцията за национален строителен контрол архитект Иван Несторов по повод спешната проверка по Южното Черноморие, разпоредена от министър-председателя Бойко Борисов. По думите му от отгледа, който са извършили служители на Инспекцията, заради установените нарушения ще бъдат издадени заповеди за спиране на строителството на "Алепу" и "Арапя".

"На къмпинг "Градина" строитството се спира от инвеститора заради наличие на високи подпочвени води и невъзможност за реализация на проекта. Въпреки това органите на РДНСК – Бургас  ще проверят цялата документация в община Созопол и мотивите на главния архитект да издаде разрешение за строеж", допълни архитект Несторов. "Поради тази причина ще бъдем концентрирани в тази проверка, относно строителните книжа, които са одобрени, както и е издадено разрешени за строеж от главния архитект на община Созопол", каза още той. По думите му освен проверка на документацията в община Созопол и действията на главния архитект, ще се провери и дейността на независимата фирма за строителен контрол, която има отношение по спазване на законността на издадените документи.

Според Несторов Министерството на регионалното развитие и благоустройството е безкомпромисно по отношение на дейността на фирмите за строителен контрол и съобщи, че заради нарушения до момента са отнети лицензите на две фирми, а с още две се водят съдебни дела за отнемане на разрешителните. Глобите за некачествено изпълнение на дейностите им също са високи и варират от 30 000 до 150 000 лева.