Проверяват градините по сигнал на родители Йорданка Ананиева. Проверката започва от 9.30 часа от утре. В инспекцията ще се включат общински служители и експерти от РИОКОЗ. Паралелно с първата ще тръгне и втора съвместна група, която ще провери качеството на храната в ученическите столове.

 

Директорите на детски заведения, които са проявили немарливост при тяхната поддръжка, ще бъдат санкционирани.

"Миналата година сме финансирали детските градини с по 840 лева за дете. Средствата са точно за това – за подобряване на условията, при които се отглеждат децата. Бургаските детски градини са на делегирани бюджети и задължение на директорите е да управляват своите средства по най-добрия начин. На първо място е здравето на децата и поддържането на сградния фонд", заяви зам.-кметът Ананиева.

Тя съобщи, че вчера е била извършена проверка на детска градина "Радост" по сигнал на родители и публикации в медиите. Експертите от Община Бургас и РИОКОЗ са направили предписание към директорката, да започне веднага подготовка за започване на ремонт и са й поставили краен срок за извършването му до края на месец март. При неизпълнение, директорката ще бъде санкционирана.

През 2010 г. Община Бургас изразходи над 10 млн. лева – собствени и европейски средства – за строителство на нови и ремонт на съществуващи учебни заведения. Солиден процент от новия бюджет също е предвиден за такава дейност.

Със заповед на кмета Димитър Николов утре (23 февруари) ще бъде подготвен и утвърден график за обществени обсъждания на бюджетите на детските градини. Според него е редно родителите да знаят как точно се разпределят средствата в тях и да дават предложения за оптималното им разходване. Графикът ще бъде публикуван в сайта на Община Бургас, за да може всеки да се запознае с него.