Над 450 000 души получават инвалидни пенсии

Над 450 000 души получават инвалидни пенсии

В съвместна акция МВР и прокуратурата проверяват областите в страната, където има най-много отпуснати инвалидни пенсии, съобщава БНТ. Съмненията са, че част от хората получават пенсии за общо заболяване без дори да са се явили на ТЕЛК. Има данни за посредници, които срещу 600 лв уреждали фалшиви решения. Цената на услугите на посредниците достигала 2500 лева в зависимост от региона, в който работят. Повечето хора се оказвали с еднакви диагнози, като болки в кръста, колената и високо кръвно налягане. Някои лежали фиктивно в болница, за да се сдобият с решение на ТЕЛК и право на инвалидна пенсия. 

Образувани са 4 досъдебни производства и 7 прокурорски преписки. За момента няма задържани, но до дни вероятно ще има хора с повдигнати обвинения. 

Проверката започнала преди месец по разпореждане на премиера и главния прокурор. 

Над 450 000 души получават инвалидни пенсии. През миналата година разходите на Националния осигурителен институт са за тях надхвърлили 1 милиард и 560 милиона лева.

Хората с инвалидни пенсии и решения на ТЕЛК имат право да се възползват от 39 социални права, като безплатна винетка, талон за паркиране, намалена карта за градския транспорт.

От МВР и прокуратурата обещават, че проверки за източване на НОИ ще има в цялата страна.