Lebedi2

Lebedi2

Провокират ученици с конкурс за лагуната

и Регионалния инспекторат по образование на МОМН – Бургас. Участниците трябва да разработят проект за рекламно-информационен материал за лагуната Атанасовско езеро.

В конкурса могат да участват всички ученици от I. до XII. клас на училищата от Бургас, разделени в две възрастови групи – от I до IV клас за изработване картичка и/или дипляна и от V до XII клас за изработване на брошура и/или аудио клип.

Техническите параметри на които трябва да отговарят проектите са дадени като допълнителна информация (или могат да се изтеглят от сайта на БФБ). Конкурсът стартира на 14 декември 2012 г., а проекти се предават до 25.01.2012 г. включително.

Специално жури ще отличи най-добрите проекти и ще връчи награди. Участниците  да очакват приятни изненади! Авторите на проектите, заели първо място в различните категории, ще бъдат отличени със специална награда - "Един ден на Атанасовското езеро", която ще включва разходка из езерото с туристическото влакче и наблюдение на редки видове птици със специалист-орнитолог. За всички участници ще има грамоти.

Най-добрите проекти или части от тях ще бъдат публикувани на сайтовете на Регионален музей - Бургас и проект "Солта на живота" на Българска Фондация Биоразнообразие или в бъдещите рекламни брошури на проекта.

Победителите ще бъдат обявени на 1-ви февруари 2013 г., в навечерието на Международния ден на влажните зони, на тържество в Природонаучния музей, където авторите на най-добрите проекти ще имат възможност да ги представят пред специалисти, журналисти и гости на събитието.

Желанието на организаторите е учениците от Бургас да обогатят знанията си за лагуната Атанасовско езеро и нейните многобройни забележителни обитатели. Опознаването на лагуната ще създаде по-дълбока връзка на децата със заобикалящата ги ценна природата, чувство на отговорност и съпричастност към проблемите и опазването й.

За повече информация:  Радостина Ценова – 0888 508 502, Светла Далакчиева ПНМ – 056/843239

Изискванията към участниците са:

Картичката да е формат А5, цветна и да представя авторска рисунка на лагуната Атанасовско езеро или някой от нейните обитатели. Може да съдържа послание, пожелание или рекламно изречение.

Дипляната да е формат А4, цветна, двустранна и да представя авторски текст и рисунки за лагуната Атанасовско езеро и някой от нейните обитатели. Дипляната може да е сгънато в различна форма по избор на участника.

Брошурата да е формат А5 (по избор - хоризонтален или вертикален), брой страници - минимум 12. Цветна. Трябва да съдържа текст и илюстрации (авторски рисунки) по следните теми:

  • Какво е лагуна, как се образува, примери за лагуни в България
  • Лагуната Атанасовско езеро – обща информация, природозащитен статут (резерват, защитена зона и др.); Лагуната и хората – солодобивът през вековете, лечебна луга и кал
  • Обитателите на лагуната (животни и растения) - обща информация за видовете и техния брой
  • Представяне с текст и илюстрация/и на няколко вида по избор
  • Тема по избор - любопитно/интересно за лагуната, стихотворение, игра, гатанки, пъзел и др.
  • Предна и задна корица. На вътрешната страница на задната корица да бъдат цитирани: ползваните информационни източници, авторите на проекта, ръководител/преподавател (ако е помагал такъв), клас/възраст на авторите, училище.
  • Използвана литература и източници: Няма ограничения за използваните информационни източници, стига текстовете да не са преписани директно. Ще се поощряват текстове, представени популярно, на достъпен за широката публика език.
  • Аудио-клип с продължителност до 1 минута – предназначен за радио ефир. Да съдържа информация за лагуната Атанасовско езеро и нейните обитатели, представена по забавен начин. Клипът да служи за реклама на лагуната. Може да съдържа мелодии, звуци от природата, дикторски глас и др. Няма ограничение във формата на аудио файла (mp3, wav, wma и др.). Да има приложен текстови файл с авторите на проекта, ръководител/преподавател (ако е помагал такъв), клас/възраст на авторите, училище.
  • Представените проекти могат да бъдат индивидуални или групови. Организаторите ценят екипната работа. Всеки ученик/екип може да участва с неограничен брой проекти.
  • При използване на чужди рисунки проектът ще бъде декласиран.
  • Проектите за картичка, дипляна и брошура да се представят на хартия в Природонаучния музей на адрес ул. „К.Фотинов” №30 до 25 януари 2013 г. включително.
  • Проектите за аудио клиповете да се изпращат на ел.адрес: saltoflife@biodiversity.bg в срок до 25 януари 2013 г. включително.