Психолози помагат на бъдещи майки

Срещите се организират от фондация "Искам бебе" и по време на тях жените споделят проблемите си с професионалист. Първата среща на новата група е на 5-ти март в Бургас.

 

В Бургас вече е имало три такива групи. Жените, които посещават груповите срещи получават психологическа подкрепа от Ана Михайлова - психолог към фондацията.

Курсът се състои от 12 сесии и продължава между два и три месеца. Всяка среща е в рамките на два часа, време през което всеки има възможност да сподели и срещне разбиране, да получи съвет. В групите идват жени, които по една или друга причина не могат да имат деца. Някои оттях вече се лекуват, но всички се надяват, че по естествен път или с помощта на програмата ин витро ще станат майки.

Важно е да се знае, че напоследък все повече семейства срещат проблем при желанието да имат своя рожба. Факторите, които оказват влияние върху забремяняването са различни и влияят по различен начин при двойките. Често пъти по-късния брак или желанието на жената да се реализира първо в професионален план, а след това като майка оказват влияние. Какъвто и да е проблемът обаче, семействата трябва да се обърнат към специалисти и същевременно да са активни при решаването на проблема. Защото бидейки в ролята на страничен наблюдател или непряк участник, това няма да им помогне.

"В 25-30% от случаите, когато е налице стерилитет той е на психологическа основа", обясни Ана Михайлова. Като психолог към "Искам бебе" тя се опитва да помогне на жените, които посещават курса да преодолеят проблемите си. "Това е един курс към себепознаване, където всеки получава пхисологическа подкрепа. Често пъти, жените които идват носят в себе си вина, че не могат да имат деца, заради нещо, което са направили в предишен етап от живота си", каза психоложката. Според нея това премане на вината е вид бягство от проблема и неговото решаване. Чувството за вина може да се окаже пречка по "Пътя към щастието". По време на курса всяка жена има нужда да усеща подкрепата на своя партньор. Често пъти мъжете остават настрани от този процес и трудно биват приобщени към него. "Прието е отговорността да се прехвърля основно върху жената. Мъжът остава изолиран и няма как да съпреживее и да участва в случващото се. Това води и до неговата пасивност. Затова според мен в бъдеще трябва да се провеждат курсове, в които да участват двойки", допълни Ани Михайлова.

Миналия месец СДС Бургас предложи 100 000 лева от бюджета на община Бургас тази година да бъдат заделени за ин витро процедури.

Тази година община Бургас започна процедурата и по играждането на ин витро лаболатория в МБАЛ, която да е в помощ на нуждаещите се.

Идеята за отпускане на средства за ин витро на местно ниво бе на СДС. Партията предложи миналата година за тези процедури да бъдат дадени 200 000 лева от бюджета на общината. Предложението й тогава бе прието от Общинския съвет в града и бе сформирана комисия, която да разглежда и одобрява документите на семействата. Така бяха одобрени 60 семейства, които получиха финансова помощ, за да направят опит за зачеване ин витро.

Информация за провеждането на груповите терапии може да получите на сайта на фондацията - http://www.iskambebe.bg и чрез координатора за Бургас Ваня Христова.

За връзка с Ана Михайлова - 0888 70 81 07 и 0878 11 03 34.