Picture_2_587

Picture_2_587

Пускат 10 каяка във Вая. Охранители ще гонят бракониери на града от следващата пролет. Привлекателната еко зона на езерото Вая вече се радва на огромен интерес, както сред запалените по риболова, така и сред любителите на орнитоложкия туризъм, тъй като над района минава  част от главния миграционен път на европейските птици "Виа Понтика".

Кметът на община Бургас Димитър Николов се ангажира пред местните рибари да поиска от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури да осигурят допълнителни охранителни екипи, които да следят за бракониерски набези.

На еко зона Вая са изградени 4 пристана – те имат подвижна част във водата - плаващ понтон, свързан със стационарен кей на брега. Изработени са от екологични материали - дърво и метал с антикорозионно покритие, тъй като избраното крайбрежие е защитено от закона и попада в Натура 2000.

Лодкарите могат да ползват и хелингът, който общината изгради. Той осигурява лесен достъп не само на гумени, но и на малки лодки от по-твърд материал.", обясни кметът Николов.

В еко зоната е монтирано ново осветление със слънчеви панели. За пешеходния и автомобилния достъп умишлено не е използван асфалт,  а указателните табели в зоната са дървени, за да кореспондират с цялостната еко концепция.

На мястото има обособени паркоместа и множество кошчета за отпадъци.

Изграждането на еко зоните е част от политиката на Община Бургас за откриване на града към морето и езерата.