DSC_0013-1

DSC_0013-1

Пътеписът на Принцесата/Послания

светлините на коледното дръвче у дома. За някои това е време за работа, за други -  време за пътуване. Където и да сте по света на Рождество Христово, споделете празника си с нас и с поредицата на Гергана Янчева, написана специално за Chernomorie-bg. Всеки ден до Рождество - по един текст подарък за вас! Приятно четене!

Ден Шести

Трудно е да създам текст за ден шести от пътуването си. Бъдни вечер е. Прекарах целия ден в кухнята. Можем да сте сигурни, че в Хановер на една улица, мирише на България. Немската Коледа ухае по-скоро на канела, Българската коледа ухае по-скоро на чубрица, това е разликата. Наистина няма никакво значение къде сме, за части от секундата светът спира да се върти и се събира в една фурна, в една тава… Успокоявам се с една мисъл: небето е едно за всички. В навечерието на Коледа, преди спасението да се роди, ще направя следното:

Ще вдигна очи към небето и ще се помоля. За здравето на всички, за цялостта на семействата, за щастието на децата, за усмивките на приятелите, за спасението на болните, за опрощението на грешните, каквито всички сме, за любовта, която ни води, за доброто във всичките му форми и размери.

Молитвите се отправят към едно-единствено небе, защото няма друго. Свещи се палят на един-единствен Бог, защото няма друг. Когато се молим и палим свещите си, няма значение в коя част на Света сме, Светът е един.

Аз съм Принцеса…, това не подлежи на обсъждане, но освен това съм и майка, и дъщеря, и любима, и сестра, и приятелка, и враг, и роднина, и чужда… ,такава, като всички вас. Бъдни вечер е идеалното време, да бъдем себе си, да бъдем до хората, които обичаме, да мислим за тези, с които по една или друга причина не сме. Идеалното време да простим, да бъдем простени. Идеалното време за ново начало, идеалната надежда за светлина в идния ден. Може би звучи клиширано, може би е. Космосът и всички овесени сладки в кухнята са ми свидетели: старая се да бягам от клишето. Затова, когато думите не стигат, когато всичко е дребно и незначително на фона на Рождеството, когато е пределно ясно, че ви желая да сте здрави, сити, щастливи и честити, ще кажа само:

 

Обичам те. Честита Коледа.

/и нека странната сила на мисълта и комуникациите,отнесе казаното  до всеки, който има нужда от него, а на тези, които мислят, че нямат, съдбата ще им занесе и допълнително/.

Гергана Янчева