DSC_4275

DSC_4275

Пътят Бургас - Варна с най-много катастрофи

с 22-а загинали и 198 ранени. Само през 2015 година тук са станали 238 катастрофи с 9 загинали и 61 ранени. Черната статистика беше оповестена от народния представител Настимир Ананиев - председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в 43-ото Народно събрание на среща, която се проведе днес в Областна управа - Бургас. Тя бе инициирана от депутата и има за цел да се набележат конкретни мерки за намаляване на произшествията на пътя, чийто брой расте в периода юни - септември. В дискусията се включиха областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, общинският съветник от Реформаторския блок Живко Табаков, Бойко Рановски - началник отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Пътна полиция", Митко Порязов - директор на Областно пътно управление в Бургас, представители на КАТ, на телефон 112 и други.

Най-много инциденти стават в участъка Бургас-Обзор. Тази отсечка е дълга 60 км. Другата част от пътя - от Бяла до Варна, е с дължина 53 километра. За три години и половина в бургаския участък са станали 60 катастрофи с 11 загинали и 90 ранени, а във варненския - 257 инцидента с 11 загинали и 108 ранени. Само за първите шест месеца на настоящата година в бургаския участък са настъпили 168 пътнотранспортни произшествия с 3-ма загинали и 27 ранени, а във варненския - 33 катастрофи без жертви и с 1 ранен.DSC_4276

Пътната инфраструктура, високата скорост и безнаказаността са причините за пътните инциденти, стана ясно по време на дебатите. "Ако разчитаме само на контролна дейност от страна на органите, няма да стане. Усилията ни са в правилната посока, но това не бива да ни успокоява. Търсят се инфраструктурни решения за намаляване на инцидентите, като изграждане на обхода на Ахелой и на Поморие", коментира Бойко Рановски.

"120 000 лева са инвестирани за изкърпване на дупките през тази година. Има положена нова маркировка на пътя от Бургас до Обзор, почистени са канавките", каза Митко Порязов - директор на Областно пътно управление. В петък предстои да бъде избран изпълнител на проекта за изграждане на обхода на Ахелой. Проектът за обхода на Поморие се бави заради обжалвания по отношение на отчуждителните процедури.