DSC_9033

DSC_9033

Радка Панова: Благословени сме да работим с мотивирани деца

2011/2012 година, заради намалелия брой седмокласници. Как се справяте?

- Не мисля, че само тази година е критична. Общо взето има спад на раждаемостта. В интерес на обективността трябва да кажа, че ние проблем с приема на ученици не сме имали и се надявам и тази година да няма такъв. Интересът към нашето учебно заведение традиционно е голям и от страна на родители, и от страна на ученици. Обучавали сме и обучаваме и родителите и техните деца, техните братчета и сестричета, във всяка една паралелка има поне две-три такива родствени връзки.

- Колко са паралелките, какви са специалностите и по колко ученици приемате в една паралелка?

- Не сме променяли специалностите в последните години. Преди две години имахме прием в две паралелки след завършено основно образование. Но предвид на това, че децата наистина чувствително намаляха се отказахме от този прием, данякъде и в полза на колегите от другите професионални гимназии.

Традиционно приемът ни е 6 паралелки, съобразяваме се с капацитета на сградата. И тази година ще е след завършен седми клас.

Специалностите ни са вече традиционни: "Оперативно счетоводство, "Митническа и банкова администрация", "Банково дело", "Икономика и мениджмънт" с две паралелки. Учениците изучават засилено английски език. Една от паралелките е с немски език.

- Какво е съотношението момичета-момчета и наблюдава ли се през последните години по-голям интерес от страна на момчетата?

- Когато имаше квоти, нещата бяха регламентирани 50 на 100. Наистина това не е справедливо и ние подкрепяме идеята класирането да става по резултатите от изпитите т.е. по бал. Някакси нещата си дойдоха на мястото и съотношението е почти 50 на 50. Някъде има разлика 13 момчета и останалите момичета, в някои паралелки има повече момчета, но съотношението се запазва.

- Какви са ви очакванията по отношение на бала, с който ще се кандидатства при вас?

- Много ми е трудно да отговарям на този въпрос, особено когато ме питат родители, които се интересуват от най-ниския и от най-високия бал. Общо взето е различно за всяка година, зависи от резултатите. През миналата година най-ниския бал беше 28, с който сме приели ученици при максимален 36.

- Защо учениците от Бургас и областта трябва да изберат Търговската гимназия? Какво им предлагате като образование и квалификация?

- Девизът на учениците, още отпреди 15 години е "Тука е така". И в него се включва и това. Съобразяваме се с възрастовите особености на нашите кандидати. При нас тече сериозен учебен процес, за който безспорно допринасят и колегите. Другото, което привлича родителите е дисциплината и то не дисциплина наложена с някакъв диктат или драконовски мерки, а изисквания съобразени с правилника на училището и на новоприетите ученици много малко им трябва, може би половин срок, за да се впишат в нашите изисквания. Смятам, че сме благословени, че работим с деца, които са мотивирани, които са избрани и са се доказали на приемните изпити. Това също допринася за добрите резултати на училището.

- След като завършат Търговската гимназия, къде най-добре се реализират вашите ученици?

- Най-добре се реализират в икономическите ВУЗ-е в България и чужбина. Там те продължават с икономически специалности, но има и изключения - медицина, философия, география.

- Може ли да назовете имена на ваши ученици, които са се доказали не само в България, но и по света?

- Те са много. Понеже говорихме за изключенията - Ясен Дараков е един от тези ученици, който проби в журналистиката, въпреки че учи във Варна в Икономическия ВУЗ. Повечето ни ученици от по-миналите випуски се занимават с бизнес т.е. работят по специалността. Имаме и ученици, които работят в световни известни компании.