DSC_9804

DSC_9804

Растения пръскат остри миризми в Бургас

постъпили множество сигнали за неприятни миризми в района. Съвместно с представители на община Бургас и отдел "Растителна защита" към Областна дирекция по безопасност на храните - Бургас е обходен целият район от парк "Изгрев" по протежението на бул. "Янко Комитов" до КАТ, университет "Проф. д-р Асен Златаров" и вътрешността на жилищните комплекси "П.Р.Славейков" и "Възраждане". В посока от "П.Р.Славейков" към квартал "Лозово" е установен голям масив с кориандър, откъдето идва миризмата. В резултат от силните валежи през последните дни и в периода на цъфтеж на растението се отделят специфични миризми. Тези етерични вещества не представляват опасност.

Според експертите по растителна защита е обичайно някои етерични растения от сем. Сенникоцветни, при удар по повърхността на растението от силните валежи, да излъчват специфична миризма, възприемана от някои хора като неприятна. Вятърът в момента на проверката е бил в посока север-северозапад и разнася миризмата към град Бургас, най-осезаемо в "П.Р.Славейков", с намаляване на интензитета към централна градска част.
Автоматичните станции за измерване качеството на атмосферния въздух в Бургас не са регистрирали превишения на нормите на измерваните замърсители.