Райна Кабаиванска изви глас със своите ученици в бургаската опера. Снимки Лина Главинова

Райна Кабаиванска изви глас със своите ученици в бургаската опера. Снимки Лина Главинова

Райна Кабаиванска изви глас на сцената на Държавна опера - Бургас. Оперната прима изпя няколко строфи заедно със свои ученици на финала на концерта с участието на лауреати на XVIII Международен майсторски клас, който тя води в Нов български университет и стипендианти на фонд "Райна Кабаиванска". Черешката на тортата бе арията на Калаф - "Nessun dorma" ("Никой да не спи") от операта "Турандот" на Джакомо Пучини. Публиката чу и аплодира изпълнението на корееца Юнгхюн (Давиде) Руе и на неговите колеги и техния преподавател Кабаиванска.

Концертът започна с ария на Линда от операта "Линда ди Шамопи" от Гаетано Доницети в изпълнение на корейката Сеонкйонг (Ева) Джонг. След сопраното на сцената излезе Александра Михайлова, за да изпее болеро на Елена от операта "Сицилиански верени" на Джузепе Верди. В концерта пяха още мецо-сопраното Йоана Кадийска, сопраното Мария Николова и баритонът Джеонгхйеок Сео от Корея. Зрителите в залата на Операта се насладиха на изпълненията на талантливите ученици на Райна Кабаиванска. Те чуха арии от оперите "Тоска" на Джакомо Пучини, "Дама Пика" на Пьотър Илич Чайковски, "Дон Карлос" на Гаетано Доницети, "Кармен" на Жорж Бизе и "Силата на съдбата" на Джузепе Верди. Оркестърът на бургаската опера бе дирижиран от Найден Тодоров.

Всички участници в концерта са стипендианти на фонд "Райна Кабаиванска". На финала родената в Бургас оперна прима благодари на кмета на морската община Димитър Николов за поканата да гостува заедно с учениците си и развълнувана призна, че е видяла родната си къща в центъра на града. "Тя все още е тук и аз още съм тук", призна Кабаиванска.

Галерия