PytekaFlora

PytekaFlora

Разчертаха адаптирана пътека за хора с увреждания комплекс "Флора" в Бургас. Маркировката оказва най-бързия, най-лесния и най-безопасния път до съоръжението. Тя включва адаптирана пешеходна пътека, насочващи знаци по алеите на Морската градина, както и специален коридор на територията на плувен комплекс "Флора".

От няколко години на плувен комплекс "Флора" се провеждат занимания по адаптирано плуване и акваспининг за хора с увреждания.
Пешеходната пътека включва, както добре познатите ни вече тактилни плочи и скосени тротоари, така и специална насочваща маркировка от последно поколение, която се приалага за първи път. Тя се състои от релефни ленти, които се залепват върху пътната настилка. Освен че насочват хората по най-краткия и безопасен път от единия до другия тротоар, тези ленти имат и антихлъзгаво покритие, което осигурява стабилност дори и при проливен дъжд. Международният знак за хора с увреждания указва най-краткия път от входа на "Приморски парк" до "Флора" Бургас до плувния комплекс.
По настояване на майки на деца с увреждания, автомобилите, обслужващи услугата "Позвъни и се вози" получиха достъп до алеите около плувен комплекс "Флора", за да могат да извозват малките спортисти до самия вход. Сега за микробусите е осигурено паркомясто, където да извършват престой докато изчакват потребителите. Коридорът, очертан около самия басейн, предупреждава посетителите да се съобразяват с необходимите разстояния за преминаване на хора с намалена подвижност.
Община Бургас разчита на активността на своите жители и гости при осигуряване на безопасна и достъпна среда. Фактът, че е обърнато внимание на обект в Приморски парк показва, че не се работи единствено в централна градска част, а е водеща потребността на хората, независимо от района.
Предстои започване на строителни работи по водеща пътека от тактилни плочи за хора с нарушено зрение от спирката на МБАЛ до клуба на Съюза на слепите в комплекс "Зорница".