Picture_2_690

Picture_2_690

Разходка с каяк в езерото Вая

края на миналата година екозона край Бургаското езеро, наред с любителския риболов и наблюдението на птиците.

Лодките са вече осигурени. Те са едно- и двуместни и са снабдени със съответния брой и размери спасителни жилетки. На езерото ще има инструктури, които ще провеждат кратко обучение на хората преди влизане във вода и ще се грижат за тяхната безопасност. По същата причина в езерото ще бъде обособена и специална зона за гребане.

Новата атракция ще може да се ползва от пролетта до края на лятото. Цената за ползване на кану ще бъде 3 лева за час на човек и 10 леве за повече от 3 часа разходка в езерото. Ученици, студенти и пенсионери ще гребат за 2 лева на час и 7 лева за над 3 часа.

В момента на еко зона Вая е поставена охрана и видеонаблюдение. На езерото ще бъде позициониран допълнителен охранителен екип с лодка, който ще осигуряван ежедневен контрол срещу бракониерски набези.

Еко зона Вая разполага с 4 пристана, които имат подвижна част във водата, т. нар. плаващ понтон, свързан със стационарен кей на брега. Те са изработени от екологични материали - дърво и метал с антикорозионно покритие, тъй като избраното крайбрежие е защитено от закона и попада в Натура 2000. Слънчеви панели ще осигуряват осветлението на зоната, а до нея се стига чрез дървени указателни табели по път без асфалт. На мястото има обособени паркоместа и множество кошчета за отпадъци.

Подобна екозона, но с два пристана, дървена беседка и алейна мрежа, бе изградена миналата година и на брега на канала, свързващ Мандренското езеро с морето (до кулата на полуостров Форос). Двете зони за отдих са част от политиката на Община Бургас за отваряне на града към морето и езерата.