Alpinist

Alpinist

Развяха знамето на Бургас на шестхиляден връх

- доктор Светослав Петранов, и двама софиянци - баща и дъщеря, покориха Аконкагуа. Това е най-високият връх в Южна Америка. Разположен е в планината Анди в Аржентина, на 15 км от държавната граница с Чили. Връх Аконкагуа е най-високата точка в Южна Америка и изобщо извън Азия. Изграден е от андезит. Има седем ледника, дълги до 6 километра, площ - 76,6 кв/м. За първи път е изкачен през 1897 г. Върхът е покоряван и от други български алпинисти.

Сега своята мечта да стъпи там сбъдна и бургазлията Димитър Костов. Експедицията му в Андите продължава 14 дни. Алпинистите спират за подготовка в два височинни лагера. Първият е на 5500 метра, а вторият на 6000. Оттам на 12 февруари българската група започва атаката на върха. Условията са сурови. Температурата е около -30 градуса, духа бурен вятър с пориви до 70 км в час.

В 6:00 часа местно време към Аконкагуа заедно с водача потеглят Димитър Костов, д-р Светослав Петранов и софийският алпинист. Дъщеря му остава в лагера, тъй като е премръзнала и продължаването й с групата е опасно. След 10 часа катерене в тежки условия Димитър Костов развява знамето на Бургас на Аконкагуа. Слизането обратно към лагера трае 5 часа.

Най-високият връх в Андите е атрактивен за алпинистите и привлича ентусиасти от цял свят. Докато Димитър Костов се подготвя за изкачването, много катерачи прекратяват експедицията си заради измръзване. Други умират в опитите си да стигнат до най-високата точка в планината.

Димитър Костов все още не е решил категорично кой е следващият връх, който планира да изкачи. Покоряването на Аконкагуа посвещава на Бургас.