Pomorie_RB

Pomorie_RB

РБ си писаха 4.50 за 100 дни в кабинета

Реформаторския блок и управляващото мнозинство и ускоряване на реформите са ключовите думи от двудневната реформаторска координационна среща, в която участват съпредседателите на парламентарната група Радан Кънев и Найден Зеленогорски, както и министрите на здравеопазването, образованието, икономиката и отбраната.

"Ние сме единни и заедно ще се явим на предстоящите местни избори", каза Зеленогорски. "Ние сме удовлетворени от усилията на министрите и вицепремиера на РБ", подчерта още съпредседателят на парламентарната група.

"За 100-те дни на управлението се постигна ключова актуализация на бюджета, реши се проблемът на вложителите в КТБ, прие се бюджет за 2015, направиха се промени в системите за сигурност, постигна се отпушване на еврофондовете и вече 4 оперативни програми са утвърдени. Здравните реформи се задвижиха", отчете Зеленогорски.

"По-голяма част от кредита – 3/4, са за рефинасиране на стари заеми, а 1/3  е за рефинансиране на дефицита за 3 години. Ние от Реформаторския блок ще настояваме за яснота, за какво ще отидат парите и гаранции, че с кредита ще се финансират реформи", допълни Радан Кънев.

"Начинът по който министърът на финансите изненада мнозинството, включително и министрите и депутатите на ГЕРБ,  освен нас и партньорите, позволи на БСП да развие най-силната си атака срещу правителството до момента, което е тежък политически гаф", каза още Кънев.

Зеленогорски добави, че за следващата седмица е насрочено гласуването на дълга, за да се даде време на партньорите от АБВ и Патриотичния фронт да се изчистят неяснотите и комуникацията. Реално нужните средства, според Зеленогорски, са 9,5 мрд.евро, а не 8 млрд. евро, ако се запази същото ниво на дефицита, но ще бъдат направени усилия за увеличаване на приходите и оптимизиране на разходите. "Ако не подкрепим дълга, това ще значи недостатъчно пари за здраве, образование, пенсии, т.е. за реформи", подчерта Зеленогорски.