РДНСК се закани на община Варна заради "Рамона" са триетажният хотел "Рамона" заведения за хранене и павилиони на централния плаж във Варна, както и на плажове "Фичоза","Шкорпиловци", "Камчия – север", хижа "Черноморец". Отстранени са още бетонови площадки, масивни тоалетни, електрозахранване, септични ями, водопровод и канализация и др..

ДНСК припомня, че съгласно законовите разпоредби за принудително премахване на незаконни строежи изрично е регламентирано условието, че окончателното почистване от строителните отпадъци се извършва от общината, в който се намира обектът.

Общинската администрация във Варна е възложила на фирма "Хидрострой" да извози строителните материали и отпадъци от принудителното премахване на триетажният хотел "Рамона". Дружеството обаче не е изпълнило нарежданията на кмета и не е разчистило терена след събарянето на хотела. 

От ДНСК съобщават, че ще се предприемат спешни действия и мерки за неизпълнението на поети ангажименти от страна на общинската администрация Варна и "Хидрострой" АД за осигуряване извозване на строителните отпадъци от премахването на хотел "Рамона", и респективно на ефективното разчистване на Черноморското крайбрежие на морски плаж "Чайка – централен". Срещу виновните длъжностни лица от общинската администрация ще бъдат образувани административно-наказателни производства.

 

Във връзка с коментар по съдбата на строителните отпадъци от съборения хотел "Рамона" и твърденията, че "Хидрострой" АД не е изпълнил възложена от кмета задача по извозването им, от фирмата правят следните уточнения:

Екип на фирмата бе на оглед на място и установи, че няма достъп до обекта за организирано извозване на останките от хотел "Рамона". Състоянието на трасето и терена е описано в констативен протокол от огледа, който еднозначно показа, че извозване е възможно, само след като бъдат изпълнени противосвлачищните мероприятия, които ще гарантират общата устойчивост на ската и безопасността на хората и машините, които фирмата ще изпрати на мястото.

В тази връзка "Хидрострой”"АД е изпратила официално писмо до директора на РДНСК – Североизточен район, Варна, и до кмета на Община Варна, чийто текст ви предоставяме.

ДО
ДИРЕКТОРА НА 
РДНСК – СЕВОИЗТОЧЕН РАЙОН
ВАРНА

КОПИЕ ДО
КМЕТА НА
ОБЩИНА ВАРНА


Относно: Незаконен строеж в имот 3547/59/ по плана на кк Чайка

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,
По силата на Заповед № 3805 / 02.12.2010 година на Кмета на Община Варна и във връзка с изпълнение на Договор Д-8-9200 / 1663 / 17.12.2008 година на дружеството ни е възложено да организира извозването на строителните материали и имущество, образувани в следствие принудителното премахване (събряне) на триетажна жилищна сграда в ПИ 3547/59/ по кадастралния план на кк "Чайка”, местност "Липов кладенец”" град Варна и частично попадащ върху плажната ивица на морски плаж "Чайка – централен”. На посочените в заповедта дата, час и място от наша страна беше създадена необходимата организация и бяхя осигурени необходимите хора и техника, които да извършват извозването на строителните отпадъци.

След извършения оглед на място се установи, че съгласно утвърдения проект Част "ПБЗ" на обекта ясно е записано, че "Окончателното почисване на строителната площадка от строителни отпадъци, получени при премахването да се извърши след изпълнението на противосвлачищните мероприятия, гарантиращи общата устойчивост на ската. До тогава същите да се складират в долната част на свлачището с цел неговото временно укрепване", за което бе съставен Констативен протокол от 10.12.2010 година. Обекта се намира в район с аскивни свлачищни процеси и няма осигерен достъп до обекта. Протоколът отлага изпълнението след изпълнение на укрепителните мероприятия.
С настоящото, изразяваме готовността си да изпълним възложените със Заповед № 3805 / 02.12.2010 година на Кмета на Община Варна работи при стриктно спазване на изготвения и одобрен проект за премахването на жилищната сграда – Част "ПБЗ", едва след като са изпълнени всички укрепителни мероприятия, както е записано в него.

 

Днес+