Посланикът на САЩ Н.пр.Ерик Рубин преряза лентата на реставрираната църква. Снимки Лина Главинова

Посланикът на САЩ Н.пр.Ерик Рубин преряза лентата на реставрираната църква. Снимки Лина Главинова

Един от символите на Несебър - средновековният храм "Йоан Алитургетос“ е реставриран. 720 000 долара са били осигурени за възстановяването й от посланическия фонд на САЩ за опазване на културно-историческото наследство. В церемонията по прерязването на лентата днес се включиха посланикът на САЩ в България Негово превъзходителство г-н Ерик Рубин, министърът на туризма Николина Ангелкова и заместник -министърът на културата Амелия Гешева днес прерязаха лентата. 

Храмът "Йоан Алитургетос“ е построен през XIV век и е оцелял повече от седемстотин години. Според местни предания той е останал неосветен, но писмените извори свидетелстват, че в него са били извършвани богослужебни ритуали. Църквата е забележителна с разкошната си фасадна  орнаментика, прецизно изработена от тухли и камък. По време на унищожително земетресение през 1913г. църквата е сериозно пострадала в горната си част и в следствие придобива вида, в който я познаваме днес. През последната четвърт на миналия век, отчитайки тежките свлачищни процеси засегнали крайбрежието на полуострова, държавата и общината предприемат мащабни брегоукрепителни  действия и районът на храма се  социализира. Към  началото на 90г. на миналия век се появяват пукнатини по северната фасада на храма. След предприети от всички отговорни институции мерки е изработен реставрационен  проект.

Възстановителните дейности продължават три години, като началото се поставя през 2015 година.Според американският посланик инвестираните средства в опазване и съхранение на българско културно наследство от посолството на САЩ до сега възлизат на 1 084 000 долара.

Галерия