Жечка Карова – председател на ТД Родни балкани с престижната награда от БТС

Жечка Карова – председател на ТД Родни балкани с престижната награда от БТС

Варнеското туристическо дружество "Родни балкани" получи приза "Най-добро туристическо дружество" от петите годишни награди на Българския туристически съюз, който бяха раздадени на церемония в Дома на културата "Средец" в София. Повод за признанието са над 20-те клуба на дружеството, които са с богата и много пъстра програма от събития и най-вече заради  работата с деца и младежи. Изпълнителният секретар на БТС Зорница Радонова връчи плакета на члена на Управителния съвет Галин Георгиев.

За особено високи постижения – 11 изкачени 8-хилядници, медал "За особени заслуги" получава алпинистът Атанас Скатов, който е представител на дружество "Владислав Варненчик" и няколко дни по-рано бе обявен за Спортист на Варна. В категория "Най-добър обект от Националното движение "Опознай България - 100 НТО" наградата отиде в ръцете на директорката на Архитектурно-парков комплекс "Двореца" в Балчик, Жени Михайлова.

В раздела "Партньорство с държавните институции" отличието бе за Областна администрация Враца заради активната позиция на областния управител Малина Николова при организацията и провеждането на Националния поход "По пътя на Ботевата чета Козлодуй - Околчица". В категория "Партньорство с местната власт" бе отличена община Челопеч в лицето на кмета инж. Алекси Кисяков, който лично е участвал във възстановяването на хижа "Мургана".

В категорията "Най-добра туристическа хижа" бе отличена хижа "Славянка", стопанисвана от ТД "Момини двори" - Гоце Делчев. Основен двигател, за да бъде превърната изоставената застава в модерна и уютна хижа, е секретарят на дружеството Петър Силянов, който получи наградата. Като най-добър туристически хор за 2019 година бе отличен хор "Лудогорско ехо" - Исперих. Наградата получи Радка Стефанова – дългогодишна хористка в тази певческа формация.

Годишните награди на БТС за 2019 година бяха съпътствани с Коледен концерт на хор "Планинарска песен - Филип Аврамов", посветен на 90 години от рождението на Маестро Филип Аврамов – композиторът станал основоположник на туристическото хорово пеене в България.

През новата 2020 година БТС и дружествата в него, ще честват 125 години организиран туризъм в България.