Забраната влиза в сила от 21.00 часа на 6-ти март

Забраната влиза в сила от 21.00 часа на 6-ти март

България е включена в списъка с държави от т.нар. "жълта зона", за пътуващите от които се налагат ограничителни мерки при влизане в Румъния считано от 21.00 часа на 6-ти март, съобщават от българското Министерство на външните работи.

Лицата, пристигащи от България, които представят отрицателен RT-PCR тест за SARS-CoV-2, направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или влизането в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт) подлежат на домашна карантина от 10 дни.

Ако престоят е до три дни (72 часа) и са представили отрицателен RT-PCR тест за SARS-CoV-2, направен до 72 часа преди влизането в Румъния, карантина не се налага.

Лицата, пристигащи от България, които при влизане в Румъния не представят такъв тест, подлежат на домашна карантина от 14 дни.

Отрицателният резултат от RT-PCR теста за SARS-CoV-2 може да бъде представен под формата на документ (на български и на английски език), на хартиен или електронен носител, като трябва да е издаден от оторизирана лаборатория и да съдържа идентификационните данни на тествания.

Не се изисква тест за деца на възраст до три години включително, както и за ваксинирани (и с втората доза) и преболедували COVID-19 през последните 90 дни.

Транзитно преминаващите през територията на Румъния лица, пристигащи от държави от т.нар. "жълта зона", включително България, не са посочени сред изключенията от изискването за представяне на отрицателен RT-PCR тест.

Списъкът на всички държави от т.нар. "жълта зона" е наличн тук: https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/2312-lista-state-cu-risc-epidemiologic-ridicat-4-03-2021/file

При нужда от съдействие българските граждани  могат да се обръщат към: посолството на Република България във Букурещ на телефон: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59 и на мейл [email protected]

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected].

От българското външно министерство препоръчват на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…" на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.