DSC_3057

DSC_3057

Румен Христов: Дублирането на 3 схеми води до загуби за превозвачите води до отнемане на пътници по линиите и загуба за целия бранш, заяви Румен Христов - управител на бургаската превозваческа фирма "М-Бус". Националното сдружение на автобусните превозвачи в България (НСАПБ) търси начин да се избегне дублирането в определени отсечки на автобусите от трите вида транспортни схеми. Сдружението участва в обсъжданията на бъдещите промени в републиканската транспортна схема (РТС), организирани от Министерството на транспорта. Като критерий за нейното утвърждаване НСАПБ ще предложи тя да не попада в конфликт със съответните областни и общински разписания, както се случва в момента.

"Когато по едно и също трасе има спирки на превозвачи от републиканската, областната или общинската транспортна схема, се получава пренасищане с курсове. А това води до високи разходи за сметка на по-малко приходи, защото голяма част от седалките остават празни. На практика и трите страни генерират загуби", обяснява управителят на "М-Бус" Румен Христов. Фирмата е единственият частен превозвач в област Бургас, който участва в НСАПБ.

Христов и останалите му колеги настояват да бъде конкретизирано в коя отсечка коя от трите линии има приоритет. Предимството трябва да зависи от това дали линията попада в рамките на общината, областта или е част от републиканската транспортна схема, както и от времевия интервал, на който се обслужват курсовете.

"Според нас основната роля на линиите от РТС трябва да е връзката между областните центрове, като броят на междинните спирки е по-малък", споделя Румен Христов.

Той се надява превозвачите да намерят синхрон помежду си, което ще се отрази положително на целия бранш.