DSC_7435

DSC_7435

Румен Христов: За първа година ще возим туристи от Словакия до нашето море

"М-Бус" ще предложи това лято на своите клиенти?

- Нови маршрути няма да има, защото през последните години предлагането на пазара на превоз на пътници беше голямо и общо взето няма незаети ниши. Има достатъчно предлагане. Този сезон ще продължим да работим с курсовете, които сме изпълнявали и други години. Разбира се по линиите - Бургас-Слънчев бряг и Бургас-Варна ще бъдат пуснати сезонни курсове, с които ще увеличим транспортното обслужване.

- През последните няколко месеца цените на горивата се повишаваха неколкократно. Това ще доведе ли до увеличаване на цените на билетите?

- Преди два-три месеца, когато беше шоковото увеличение на цените на горивата, някои колеги от вътрешността на страната направиха увеличение на билетите с около 10%. Ние не сме го направили и няма да го направим. Според нас не съществуват резерви затова. Хората са достатъчно ниско платежоспособни, за да им създаваме допълнително затруднение.

- Миналата година вашата фирма предложи услугата "Комбиниран билет". Това лято ще може ли отново да се пътува с влак от София до Бургас, след което да се ползва автобус до различни точки на нашето Черноморие?

- В процес сме на подновяване на договора с БДЖ. Това е услугата, която се ползва от организирани групи. Миналата година имаше спад в тази сфера, заради затваряне на старите пионерски лагери. Но тази година се забелязва интерес заради презастрояването и свръх предлагането, и български хотелиери да предлагат тази услуга т.е. лагерите се преместиха от старите бази в новите хотели. Надявам се това да доведе до увеличение на търсенето на тази услуга.

Дано тази година да направим и връзка с уикенд влака, който пристига в по-късен час в Бургас и съответно във Варна, за да улесним нашите клиенти при пътуването им до морето.

- Туристите, които използват услугата "Комбиниран билет", в които курорти избират да почиват?

- Най-много се ползва услугата от пътуващи към Равда, Приморско, Китен и Ахтопол. Ползвателите на тази услуга са традиционни наши клиенти и това, че ни търсят означава, че сме си свършили работата добре.

- Забелязва ли се тенденция на намаляване на фирмите, които извършват услуги като вас и каква е конкуренцията?

- За конкуренция в превоза на пътници по редовни автобусни линии трудно може да се говори, защото това са линии, които се възлагат от съответните общини. Там конкуренция може да има единствено на базата на качеството на услугата, но няма възможности да се появяват нови играчи. Конкуренция има естествено в туристическия сигмент и най-вече тук по Южното Черноморие, където са по-големите курорти. От две години усилено работим да имаме по-голяма присъствие в този сектор. От тази година започваме за първи път превоз на групи от Словакия. Това са организирани групи, които ще почиват по Южното ни Черноморие. Ние ще ги извозваме директно от Словакия до курорта, където ще летуват и след почивката им ще ги връщаме обратно.