Руснак с имот в Лозенец пръв си плати данъка за 2011 г. – данък върху недвижимите имоти, такса "битови отпадъци" и данъка върху превозните средства. От 8 часа сутринта данъчната администрация в Царево беше в очакване на първите данъкоплатци. По традицията, следвана от няколко години, заплатилите данъците си в първия ден на кампанията получават от администрацията подаръци и шампанско.

 

Руснакът Евгений Пашин си получи подаръците от кмета на общината Петко Арнаудов. Пашин е собственик на апартамент в Лозенец и от две години прекарва летата си в курортното селище. Той е генерален директор на "Обнинский центр науки и технологий" в Обнинск. Компанията се занимава с научно-изследователска и опитно –конструкторска дейност и е производител на медицинска апаратура.

Сред първите данъкоплатци винаги е и кметът Петко Арнаудов. Днес той отложи важни срещи, за да присъства на официалния старт на данъчната кампания и с примера си да поощри гражданите да се издължават в срок. Зад него пред касите в данъчното се наредиха зам.-кметът Стойчо Атанасов, гл. юрист в общината Мария Велчева и шефката на данъчната служба Плумка Митрева.

"Платих 250 лева за колата, данъка върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци за къщата, която имам в кв. "Василико". Приканвам и всички собственици на имоти в Царево и общината да бъдат изрядни към бюджета. Да не забравяме, че основно задължение на гражданите е да си плащат данъците. Очаквам служителите от общинска администрация да са сред изрядните платци. Сега ми подготвят списък на длъжници, които са общински служители. Тях ще ги контролирам лично", сподели Арнаудов.

Кметът каза още, че в период на криза разчита на данъчните да работят ефективно. В това отношение "Местни данъци и такси" - Царево е пример за добра данъчна администрация. Данъчните служители вече са започнали да подготвят актове на длъжниците от миналата година. Общината беше и една от първите, която потърси съдействието на частен съдебен изпълнител за събиране на вземанията.

За 2010 г. Община Царево събра 2, 541 млн. лв. данъчни собствени приходи, които отиват за издръжка на дейности, финансирани от общински данъци и такси.

Сроковете за плащане на данъка върху недвижимите имоти, такса "битови отпадъци" и данъка върху превозните средства са от 1 март до 30 юни и от 1 юли до 30 октомври. На предплатилите цялата сума в срок до 30 април се прави отстъпка от 5 %.

"Мести данъци и такси" – Царево припомнят и на собствениците на кучета в общината, че срокът за подаване на декларация и плащане на таксата за притежаване на куче е 31 март. За неподалите декларации в срок ще има санкция. През тази година в данъчното не е регистрирано нито едно куче, през миналата регистрираните кучета са едва 16. В действителност през последните години твърде малко собственици регистрират кучетата си и това е обезпокояващ факт, като се има предвид, че по неофициални данни кучетата в общината са значително повече. Регистрацията задължително се прави всяка година.