Рядък вид чапла е наблюдавана в езерото "Вая"

Само един екземпляр от вида беше регистриран по време на редовния мониторинг на водолюбивите птици, обитаващи Бургаските езера. Същите разливи са привлекателни места за хранене и на други видове птици, като мигриращите чапли, лопатарки и ибиси.

 

Биволската чапла, обаче, е вид който много рядко може да бъде видян у нас. Всички официални данни за наблюдения на биволска чапла в страната ни през годините са от Бургаските езера, както и от езерата в северна България - Шабла и Дуранкулак.

Биволската чапла в Европа гнезди единствено в Испания, Португалия и Южна Франция. Във Виена, например, след изчезването на биволската чапла от естествената й среда по изкуствен начин е създадена свободно живееща гнездова колония за връщането на вида в природата. Птици, от която вече са наблюдавани в различни части на Австрия. За съжаление в страната ни все още няма регистрирано гнездене на биволски чапли.

Следенето на числеността на птиците - хранищи, размножаващи и почиващи в езерата, както и състоянието на влажните зони се извършва в рамките на проект „Живот за Бургаските езера”  към финансовия инструмент на Европа LIFE+. Събраните при мониторинга данни ще бъдат използвани за актуализиране на плана за управление на влажните зони, както и при изготвянето на планове за действие на видове, застрашени от изчезване в световен мащаб, каквито са част от обитателите на езерата край Бургас. Такива видове са къдроглавия пеликан, малкия корморан, големия воден бик, тръноопашатата и белооката потапници.

В плановете за действие се включват редица мерки за тяхната защита и възстановяване числеността на популациите им, като например подобряване условията за живот в местатата, където те се срещат.