С 1,5 млн. евро по-малко за строежа на подземния паркинг в Бургас

 

Съоражението ще бъде на три нива. Капацитетът  му е за 400 автомобила. Подземните кабели ще бъдат преместени на едно отделно ниво с входове за достъп.

"Внесли сме досега в общината 700 000 лева по концесионния договор. В проекта ще инвестираме 10 мнл. лева", каза изпълнителният директор на "Глобул технолоджи къмпани" Петко Захариев. Паркингът трябва да бъде завършен за срок от 15 месеца. "Сключили сме договор с фирма от Германия като подизпълнител, която да извърши укрепването на подземните нива, така че да няма проблем за сградите, които се намират в близост до обекта", обясни Захариев. На площада се намират три знакови за града сгради - църквата "Св. св. Кирил и Методий", едноименното училище и концертна зала "Проф. Иван Вульпе". От фирмата изпълнител обещаха, че паркинга ще бъде укрепен така, че да застрашава сигурността на сградите.

"Между 5 и 7000 автомобила се регистрират в общината всяка година. 1 500 от тях са лизингови. А по 500 коли излизат от употреба. Така че този паркинг е от изключителна важност за града", каза кметът на общината Димитър Николов.

Договорът за концесия между общината и "Глобал технолоджи къмпани" е слючен през 2007 година. Двете страни преминаха през различни етапи на взаимоотношенията си и сделката беше на път да се разтрогне. На сесия на Общинския съвет през ноември м.г. с27 гласа "против", 9 - "за" и 3 - "въздържал се" съветниците не приеха предложението на кмета на община Бургас Димитър Николов да се прекрати договора за концесия между общината и "Глобал технолоджи къмпани" АД за строежа на подземен паркинг.

 

Теодора Петрова