Voden1

Voden1

С 3 обекта започват водния цикъл в Созопол

Договорът за реализацията му бе сключен от министъра на околната среда и водите Нона Караджова и кмета на общината - Панайот Рейзи през 2012 година, а изпълнението трябва да приключи до 6-ти август 2015 година.

Общата стойност на проекта е 75 087 587,15 лева. Финансирането от оперативна програма "Околна среда" е на стойност 72 798 980,30 лева, като 58 239 184,24 лева от тази сума осигурява ЕС и 14 559 796,06 лева е финансирането от държавния бюджет. Община Созопол участва в реализирането на проекта с 2 288 606,85 лева.
Проектът, който бе наречен исторически от кмета на община Созопол Панайот Рейзи бе представен и в присъствието на председателя на Общинския съвет Красимира Германова, общински съветници, кметове на населени места.Voden
"Този проект е чакан дълги години и неговата реализация ще направи Созопол още по- модерна и привлекателна туристическа дестинация и ще повиши стандарта на живот на жителите на двата града на общината - Созопол и Черноморец", заяви кметът Панайот Рейзи, който благодари на общинските съветници за подкрепата през всичките години, за да се случи най-важния и най-мащабен проект на община Созопол.
Само преди два дни е подписан и първия договор за строителство на водния цикъл. Проектът ще стартира с изграждането на три обекта - дълбоководно заустване, изходна помпена станция - Созопол и колекторите на Стария и Нови град, за които общината ще използва безлихвен кредит от 19 млн. лева от ПУДООС. Кметът бе категоричен, че строителните дейности ще приключат до лятото и няма да попречат на туристическия сезон. Той призова гражданите и гостите на Созопол да проявят разбиране през следващите няколко месеца, когато ще се извършват изкопни дейности по централната улица на Созопол.
От септември започва и изграждането на обектите, които ще свържат Черноморец с пречиствателната станция, като трасето ще минава по вътрешния път между двата града и ще завърши до къмпинг "Градина".
Изграждането на всички обекти от І-я етап на водния цикъл на Созопол ще даде силен тласък и за развитието на най-новия квартал "Мисаря", където общинското ръководство е планирало да изгради нова автогара и поликлиника.
Цялостно проектът бе представен чрез мултмедийна презентация от зам.-кмета Петя Чапевова.