Официално залата ще бъде открита на 18-ти май. Снимка Община Бургас

Официално залата ще бъде открита на 18-ти май. Снимка Община Бургас

С баскетболният мач между "Черноморец" и "Рилски спортист" откриват зала "Арена Бургас" този четвъртък, 18-ти май. Преди първия съдийски сигнал министърът на младежта и спорта Весела Лечева и кметът на Бургас Димитър Николов ще открият официално залата. Церемонията е планирана за 18.00 часа, а от 19.00 часа ще започне мач №3 от полуфиналната серия на Националната баскетболна лига между бургаския отбор и "Рилски спортист". Входът е свободен.

Всеки посетител ще получи при някой от трите пункта на входа на съоръжението безплатен билет с указано място за сядане. За да се избегне струпване и чакане, вратите на залата ще бъдат отворени два часа преди началото на откриването, тоест в 16.00 часа. Призоваваме посетителите да изпълняват инструкциите, които ще им бъдат дадени на входа и да сядат на посочените им места в разрешените сектори.

Зала "Apeнa Бypгac" е на пет нива. Тя е единствената в страната, която отговаря на всички изисквания, позволяващи домакинството на европейско и световно първенство по лека атлетика на закрито. Освен всички лекоатлетически дисциплини, в нея ще могат да се практикуват xaндбaл, бacкeтбoл, бoйни cпopтoвe, вoлeйбoл, художествена гимнастика и много дp. Съоръжението включва 3 тpeниpoвъчни зaли, тpиeтaжeн пapкинг, както и допълнителни обслужващи помещения. "Арена Бургас" ще се управлява от държавното дружество "Академика 2011".

Залата получи нужните документи за въвеждане в експлоатация в рамките на два месеца.

След 9 години от стартиране на проекта, Арена Бургас получи акт 15

На 27-ми март бе издаден акт 15. Той е констативен акт, с който се удостоверява, че строежът е изпълнен съобразно одобрените проекти. Това на практика означава, че строежът се предава от строителя на възложителя.

На 31-ви март служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков посети залата и обяви, че акт 16 предстои да бъде издаден до 30 дни. Този акт се издава от Държавна приемателна комисия и касае установяване на годността за ползване на строежа. Въз основа на акт 16 Дирекция за национален строителен контрол издава разрешение за ползване на сградата или пътното съоръжение. И той напрактика слага край на сагата с построяването на "Арена Бургас".