DSC_9075

DSC_9075

С филм за любовта отриват Дните на руското кино в Бургас

на Александър Котт.

На 26-ти октомври ще бъдат показани - "Кандахар" на Андрей Кавун от 18.00 часа и "Елхи" на Тимур Бекмамбетов от 20.00 часа. На 27-ми октомври зрителите ще могат да видят "Москва, обичам те" - новели от 18.00 часа.

Дните на руското кино се провеждат за пети път. Те се организират от министерствата на културата на Русия и България съвместно с Руския културно-информационен център, Почетното консулство на Русия в Бургас и със съдействието на община Бургас.

"За начинаещите в любовта" е авторски филм на Людмила Гладунко. Продуцент е съпругът на режисьорката Борис Токарев. Лентата е получила 70% судсидиране от министерството на културата. Сценарият участва в конкурса на министерството и получава подкрепата, а оттам и държавното финансиране. То обаче не е достатъчно за реализацията на филма. Останалите 30% са осигурени от продуцента на филма.

Лентата вече е показвана в рамките на Седмицата на руското кино в Ню Йорк, на фестивала в Милано и е спечелила "Гран при" на фестивала "Златен феникс" в Смоленкс, Русия. За първи път обаче се излъчва у нас. Снощи мина и премиерата му във Варна. "Надявам се, че филма ще има своето разпространение у нас и ще излезе на голям екран. Проблемът при нас в Русия е, че държавата субсидира заснемането на социални филми, но не осигурява пари за тяхното разпространение. А понякога рекламата и разпространението искат повече пари от заснемането на лентата", обясни Людмила Гладунко. Филмът е за любовта. "Вълнува ме дефицитът на любов. Любов между дете и възрастен, между възрастни. Никога не е късно да започнем да обичаме", допълни режисьорката.