DSC_3745

DSC_3745

С минимум 8% вдигат заплатите на учителите в Бургас

зам.-кметът по образование в община Бургас Йорданка Ананиева, представители на синдикатите и на работодателите. Увеличението ще бъде взависимост от цифрата, която се получава от единия разходен стандарт и броя на хората, които работят в училищата и детските градини в общината.

"Заплатите ще бъдат според категориите работещи - помощник-директор, главен учител, старши учител, младши учител, административен и помощен персонал. Така ще се формира процента и ще се увеличат индивидуалните заплати, като за база ще се ползва началната заплата, която е увеличена и фиксирана в Наредба 1 по категории", обясни зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева. Новият колективен трудов договор трябва да бъде подписан днес от страните.

Ще има и учебни заведения, които няма да могат да дадат този процент увеличение. За тези училища е предвиден друг текст, според който трябва да покажат разчета си и да обяснят, защо няма да могат да дадат минимум 8% увеличение.

"Различни са причините за това. Има училища, при които е недобра финансова политика и е лоша структурата на бюджета им, при други има намаление на броя на децата, което води до намаляване на парите, които получават. Искам да видя разчетите, за да видя кои училища няма да могат да се справят самостоятелно с даване на увеличението на заплатите и ще предложа на ръководството на общината да видим бихме ли могли да помогнем на тези учебни заведения, защото колегите са добросъвестни и си работят. Редно е да си получат увеличението", каза Йорданка Ананиева.

Текст Десислава Георгиева

Снимка Архив Chernomorie-bg.com