DSC_6115

DSC_6115

С новата схема таксита сменят маршрутки в Бургас?

до юни. Те ще бъдат направени в рамките на проект "Интегриран градски транспорт", който община Бургас изпълнява от години. Съществуващите линии ще бъдат редуцирани. Седем от тях ще отпаднат от новата схема, сред които и линиите, по които се движат маршрутките - 1, 2 и 2а. В продължение на години те се използват пълноценно от бургазлии. А след полунощ са удобно средство за придвижване - при това на разумна цена от 1.10 лева. От 24.00 часа до сутринта мини автобусите се движат на всеки час. След въвеждането на новата транспортна схема жителите на комплексите "Меден рудник", "Изгрев" и "П.Р.Славейков" ще трябва да разчитат на такситата, за да се приберат у дома.

"Живея в "Меден рудник". Когато се сменяме с колегата през нощта, си хващам маршрутка и се прибирам. Сега на такси ли ще трябва да се кача?", попита риторично шофьор на такси в една от бургаските компании. Ако той и останалите работещи в тези фирми в морския град могат да разчитат на колегите си, за да се приберат у дома без пари, то останалите бургазлии няма да имат този шанс. Ползването на такси в рамките на града през нощта излиза 7-8 лева, в зависимост от разстоянието. В тази цена не влиза курсът до кварталите Сарафово, Крайморие, Долно Езерово, Горно Езерово, Рудник, Черно море, в които и сега пътуването след 23.00 часа (тогава е последният курс на общинския превозвач "Бургасбус" за всички градски линии - б.а.) става само с такси при липса на автомобил.

От община Бургас очакват доклада на международните консултанти по проекта "Интегриран градски транспорт". След като той бъде разгледан в администрацията, ще бъде входиран за разглеждане и приемане в Общинския съвет. Тогава ще стане ясна и цената на билета, и новите линии, и маршрутите им. Едва ли обаче автобусите от т.нар. "бърза линия" ще се движат и през нощта. За да бъде ефективна тя по това време на денонощието, ще трябва да пътуват и другите автобуси, за да могат бургазлии да се "прикачват" на "бързата линия".