Две седмици бяха нужни за събиране на подписите и входиране на докладната записка в ОбС. Снимка Архив Черноморие-Бг

Две седмици бяха нужни за събиране на подписите и входиране на докладната записка в ОбС. Снимка Архив Черноморие-Бг

11 общински съветници са сложили подписите си под искането за провеждане на референдум за по-чист въздух в Бургас. Предложението е подкрепено от Константин Бачийски, Живко Табаков, Тодор Ангелов, Евгений Мосинов, Ангел Божидаров, Бенчо Бенчев, Стоян Колев, Ивайло Вагенщайн, Кирил Начев, Георги Дражев и Антон Коджабашев. Докладната записка е входирана и ще бъде разгледана и гласувана на сесията на местния парламент в края на ноември.

Съветниците предлагат на колегите си в ОбС да подкрепят предложението им за провеждането на местен референдум на територията на община Бургас по следните въпроси: 1. Считате ли, че е необходимо Община Бургас да предприеме всички допълнителни мерки, съобразно действащото законодателство, за ограничаване на замърсяването на атмосферния въздух на територията на общината?; 2. Искате ли Община Бургас да сключи договор с независима международна организация за изготвяне пълен анализ на въздуха в общината и извършване на ежемесечен мониторинг на показателите и вредните емисии във въздуха?. Референдумът да се проведе на 27-ми януари 2019 година, а ОбС да възложи на кмета на община Бургас и на общинска администрация организационно-техническата подготовка на местния референдум.

За да се насрочи и проведе местно допитване, докладната записка трябва да е подкрепена от 50 плюс един общински съветници, което плави 26 гласа.

До входиране на предложението се стигна, след като група съветници подкрепиха Инициативния комитет, създаден във връзка с дейността на "Кроношпан". От Комитета не успяха да съберат нужните подписи с искане за свикване на референдум. Зад идеята им обаче застанаха представители на местния парламент. Те срещнаха подкрепата и на други свои колеги и така бяха събрани нужните 11 подписа, за да бъде входирана докладната записка с искане за провеждане на допитване за чистотата на въздуха, който дишат бургазлии.

ДБГ търси подкрепа от 11 съветници за референдум за по-чист въздух в Бургас