Каталогът е двуезичен и се продава в Историческата експозиция на РИМ - Бургас. Снимки Черноморие-бг

Каталогът е двуезичен и се продава в Историческата експозиция на РИМ - Бургас. Снимки Черноморие-бг

Събраха в каталог икони от периода на Възраждането. "Икони от Бургаския музей" е озаглавено двуезичното издание (български и английски език) с автор Иванка Делева - главен уредник в Историческата експозиция на Регионален исторически музей в Бургас. То излиза с финансовата подкрепа на Министерството на културата по програма "Финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства".

"Това е шестият ни проект за настоящата година, който получава финансова подкрепа от Министерството на културата", коментира директорът на РИМ Милен Николов. "Ценното на каталога е, че в него има много наука. Иконите са представени с цялостната информация, която съдържат и това го прави изключително ценен", уточни Николов.

В "Икони от Бургаския музей" са събрани 48 икони, които са част от фонда на РИМ. Голяма част от тях са реставрирани. В момента тече реставрацията на още четири икони. Предстои да бъдат обновени и последните пет икони, които още не са реставрирани.

"Иконите са създадени по правилата на златното сечение. Чрез цветовете и похватите показват хармония на вселената. Много съм благодарна на всички, които помогнаха този проект да стане факт", сподели Иванка Делева.

Каталогът се продава в Историческата експозиция на РИМ в Бургас, където е подредена и сбирката с икони, притежание на музея.

Галерия