DSC_3508

DSC_3508

Санитарната сеч заради популацията на гъботворката инж. Венелин Радков, директор на Регионална дирекция на горите - Бургас. На нея бе представен годишният доклад по контрол и опазване на горските територии през изминалата година.

Най-щекотливият проблем, вълнуващ присъстващите журналисти, бе-едва ли не масовото, нерагламентирано изсичането на горите. Според РДГ-Бургас, става въпрос за санитарна сеч. Бе споменато, че тя се налага заради популацията на гъботворката, която се развива от 2011 -та година. От нея били засегнати през 2012 г. 56% от държавните и 44 % от общинските горски територии. Освен напастта от гъботворката, заради сушата всяка година се увеличавало изсъхването на дървета, предимно от иглолистен тип.
Според директор Радков, природата в Странджа трябва да се разглежда като своеобразен триъгълник - природа - икономика - хора. Трябва да се постигне баланс между тях, категоричен е той.DSC_3512
През изтеклата година на територията на дирекцията са възникнали общо 4 пожара. Извършени са общо 33 301 проверки по контрола и опазването на горските територии. За 2014 година от служители на държавните горски и ловни стопанства в териториялния обхват на дейност на РДГ са съставили общо 586 броя административни актове. А служители на общинските горски структури са съставили за годината общо 151 административни акта. От справката прави впечатление, че няма съставени актове в общинските горски територии на общините Малко Търново, Царево и Руен. Анализът на разкритите нарушения гласи, че през 2014 година са констатирани общо 2 762 нарушения, в това число 1 301 броя нарушения със съставени актове  за установени администратнивни нарушения и 1 461 броя нарушения с констативни протоколи. 156 879 лева е общата начислена сума от актовете. По издадените от РГД наказателни постановления са платени около 19 237 лева, които са внесени в приход на държавния бюджет. Събираемостта за 2014 г. е едва 12.26%. 
За 2015 година ръководството на Регионална дирекция по горите - Бургас е набелязало доста задачи и мерки, сред които завишаване на контрола върху собствениците на горски територии по изпълнение на задълженията им по възобновяване на горите, участие на РДГ с проекти за усвояване на средства от еврофондове, повишаване на квалификацията на горските инспектори, чрез различни форми на обучение и др.