DSCN0522

DSCN0522

Сара Жофре: Хората са любопитни, защо съм избрала Бургас

в дом "Ронкали" и в Центъра за превенция на насилието на асоциация "Деметра". Обожава това, което прави и го прави с много любов. През свободното си време обича да готви и да се среща с нови хора.

 

- Разкажете ми как пристигнахте в Бургас?

- Аз полагам доброволчески труд, като част от дейността на Международна доброволческа организация, в която членувам. Това е организацията, която ме изпрати тук. Тя си партнира с български неправителствени структури, които се занимават с доброволчество. Една от целите на такива организации за обмен на доброволци е да се засили връзката между двете страни, за да могат младите хора в Европа да се познават. Менторът ми тук - Евгения Месерджиева, е правила същият този доброволчески труд, но във Франция и когато се е върнала е искала да сподели опита си. Така се запознахме и така се стигна до моето идване в Бургас.

 

- Как минава един ваш ден?

- Всяка седмица си имам програма, която следвам. В понеделник съм в дом "Ронкали". Там играя с децата, измислям им различни игри, за да развивам сетивата и уменията им, заедно готвим например. Във вторник съм в центъра за превенция на насилието и престъпността "Деметра". Там разговорям със социалните работници, за да разбера естеството на работата им и как точно мога да помогна на малтретираните жени. Предпочитам обаче да се занимавам с децата, защото имам повече опит в общуването си с тях. В дома съм три пъти седмично и два пъти ходя в центъра за превенция.DSCN0527

 

- Какво виждате в очите на децата, когато се заниманията си с тях?

- Те имат много енергия, но имат нужда от внимание. Когато съм при тях постоянно ме прегръщат, много са усмихнати и жизнерадостни. Всичко това ми дава сила, за да работя с тях.

 

- Защо станахте доброволка?

- Имах желание да замина от Франция, да посетя и други държави. Приятел ми сподели за тази програма и се срещнах с организаторите във Франция. Много съм доволна, че открих България.

 

- Мислите ли да останете и след края на програмата?

- Питах дали това е възможно, но за съжаление не. Вече имам билет за връщане. Мисля обаче, че догодина ще дойда отново.

 

- Какво беше първото ви впечатление, когато дойдохте тук?

- Харесва ми Българя и преди всичко Бургас. Това е много красив град. Много харесвам и проекта, по който работя, а също и хората, които срещам.

 

- Прилича ли Бургас на Монпелие?

- Сигурно ще ви учудя, но да - приличат си. Приликата е още по-голяма, когато падне езиковата бариера.

 

- Защо започнахте да учите български език?

- Уча български, защото децата в дома не говорят английски, а и езикът ми е нужен в ежедневието. Много ми харесва българския и продължавам да го уча. Спомням си, че в самото начало ми беше много трудно, но благодарение на учителката ми Ваня, сега мисля, че се справям. Горда съм, че вече мога да говоря български език.

 

- Липсва ли ви Франция?

- Да, малко. Липсват ми моите приятели и семейството.

 

- Сблъсквала ли сте се с някакви предрасъдъци у българите, когато разберат, че сте от Франция?

- Не, нищо не ме притеснява. Преди всичко хората са любопитни защо съм тук и защо съм избрала България. В Бургас срещам само мили и любезни хора, които ми показват региона, показват ми кухнята, много са гостоприемни. 

П.С. Сара Жофре учи български език в езикова школа "Бон Шанс". Благодарение на своята преподавателка Ваня Габровска (на снимката) напредва бързо с езика.