Ще бъде сменен стария водопровод на улица Алеко Богориди. Снимка Лина Главинова

Ще бъде сменен стария водопровод на улица Алеко Богориди. Снимка Лина Главинова

Същинският ремонт на бургаската улица "Алеко Богориди" ще започне в началото на 2018 година. Преди  това трябва да бъде сменена водопроводната мрежа в този участък. Изцяло ще бъде сменен воподпровода и ще бъдат монтирани нови домови отклонения. Фирмата, която спечели конкурса на ВиК, вече работи на терен. Тя трябва да приключи дейностите до края на годината. Така живеещите в района ще могат да ползват след това нов водопровод. Сегашният е на повече от 50 години.

След като приключат тези дейностите, ще започне същинското обновяване на пешеходната улица. То е част от проекта на Община Бургас за реконструкция на ларгото. То ще обхване участъка от пресечката с улица "Лермонтов" до пресечката с булевард "Демокрация". Обществената поръчка, обявена от Община Бургас, за избор на фирма изпълнител бе спечелен от "Виа конструкт груп" ЕООД. Стойността на обекта е 2 813 000 лева без ДДС. Средствата са осигурени от програма "Региони в растеж". 

Проектът предвижда подмяна на мрежата, смяна на настилката, промяна на градската среда, поставяне на паркова мебел, освежаване на съществуващия фонтан, както и на Грамофона, ще има зони за безплатен интернет, ще бъдат поставени цветарници и ново LED осветление и други.

Обновяването на улица "Алеко Богориди" е част от проекта за реконструкция на ларгото на Бургас - "Благоустрояване на обществено значими пространства в подкрепа на социалната интеграция и устойчивото развитие на градската среда в община Бургас". Първият етап от проекта започна през 2010 година и се реализира със средства от оперативна програма "Регионално развитие", които Община Бургас получи от ресорното Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Стойността му бе 3 781 302,62 лева.

Проектът за обновяване на централните пешеходни улици в морския град е на архитектурно студио "Атика 5". Тъй като проектът бе изготвен преди няколко години, сега се наложи да бъдат нанесени леко корекции за неговото осъвременяване в участъка, който предстои да бъде ремонтиран.