Депутатът Николай Тишев и съветници от БСП в ОбС - Бургас отбелязаха годишнината. Снимки Черноморие-бг

Депутатът Николай Тишев и съветници от БСП в ОбС - Бургас отбелязаха годишнината. Снимки Черноморие-бг

Депутат и съветници от "БСП за България" сложиха цветя пред паметника на Альоша навръх днешния 9-ти май. На тази дата се отбелязват 75 години от победата над хитлеристка Германия.

Венци бяха оставени от името на "Лукойл Нефтохим", от Почетното консулства на Русия в Бургас.

Въпреки че шествието на "Безсмъртният полк" бе отменено, заради извънредното положение и противоепидемичните мерки, руснаци и бургазлии, които имат роднини загинали във Втората световна война оставиха цветя пред паметника. Там се развя и знамето на Руската федерация. Граждани на Русия, които са постоянно пребиващи у нас си направиха снимка пред монумента, развявайки националния си флаг.

9-ти май е и Ден на Обединена Европа. На днешната дата се навършват 70 години в чест на речта на френския външен министър Робер Шуман, довела до основаването на Европейския съюз. На този ден си припомняме как европейците влязоха в историята през 1950 г. и отдаваме почит на онези, които творят история днес. В контекста на продължаващата пандемия от COVID-19, 9 май 2020 г. представлява важна възможност за честване на единството и солидарността в Европа.

Тъй като тази година традиционният ден на "отворените врати" не може да се състои, Парламентът и другите европейски институции пренасят честванията онлайн, като поставят акцент върху нуждата от единство и солидарност в настоящата криза и подчертават усилията на ЕС да окаже помощ за преодоляването ѝ.

Галерия